НОВИНИ

Ликвидираха лидера на "Ислямска държава"

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:30, 03.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Ибрахим ал-Курайши беше ликвидиран при операция на американските сили за борба с тероризма в Северозападна Сирия. Това съобщи президентът на САЩ. Джо Байдън отбеляза, че лично е дал указания за въздушните удари.

Въздушният удар е бил насочен срещу къща в село Атмех в провинция Идлиб, близо до границата с Турция. Антитерористичната операция стартирала малко след полунощ.

Часове по-късно беше съобщено, че Абу Ибрахим ал-Курайши се е взривил в къщата, заедно със своето семейство.

Няма пострадали американски войници при операцията, обяви президентът Байдън, въпреки разпространените кадри на разбит американски хеликоптер край село Атмех.

Въоръжените сили на Съединените щати успешно елиминираха една голяма терористична заплаха за света - лидера на "Ислямска държава", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Според сирийския Център за наблюдение на човешките права цивилните жертви при операцията са повече от 10, а сред тях има жени и деца.

Собственикът на къщата твърди, че не е подозирал кой е бил неговият наемател.

Този човек живееше тук от 11 месеца. Не съм виждал нищо подозрително и не съм забелязал нищо. Той си плащаше наема редовно. Живееше с трите си деца и с жена си. Овдовялата му сестра и нейната дъщеря живееха на горния етаж, обяснява Абу Ахмад, собственик на къщата.

Абу Ибрахим Ал-Курайши беше назначен за лидер на "Ислямска държава" след смъртта на Абу Бакр ал-Багдади през 2019 г. Той беше считан от Съединените щати за "глобален терорист", а за главата му беше обявена награда от 10 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краставиците в Благоевград вече са по-скъпи от месото
Краставиците в Благоевград вече са по-скъпи от месото
В София: Учениците в 7-и, 10-и и 12-и клас започват втория срок онлайн, другите се връщат в клас
В София: Учениците в 7-и, 10-и и 12-и клас започват втория срок онлайн, другите се връщат в клас