НОВИНИ

Линус Щрасер ликува в слалома за Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Кицбюел

Марко Одермат остава лидер в генералното класиране за Световната купа

Линус Щрасер
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:09, 21.01.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Германецът Линус Щрасер спечели слалома за Световната купа в Кицбюел и отбеляза най-големия триумф в кариерата си до момента.

От четвъртото място след първия манш, Щрасер успя да скочи до върха с най-добро време във финалния манш. Зад изненадващия победител останалите места на подиума заеха Кристофер Якобсен от Швеция (+0,14 секунди) и Даниел Юл (Швейцария/+0,20).

Якобсен водеше след първия манш с 0.05 стотни пред Юл и с 0.23 пред Мануел Фелер (Австрия). Но отличното спускане на Щрасер във втория го изстреля на върха, за да остане първи и след последните трима с общо време 1:40.36 минути. Втори остана Якобсен на 0.14, след като малко преди навлизането в последния сектор на пистата имаше дори преднина и шанс да остане първи. Трети остана Даниел Юл с изоставане от 0.20 от германския алпиец, за когото това е четвърта победа в кариерата и трета в слалом след Загреб 2021 и Шладминг 2022.

Щрасер върна славата на германските скиори-слаломисти, които печелят на пистата Ганслернханг. Преди Щрасер само Феликс Нойройтер (2010 и 2014), Армин Битнер (1989) и бащата на Нойройтер - Кристиан (през 1979) са печелили на известното трасе.

"Не знам какво да кажа. Успях, по дяволите! Кой ли го е вярвал", търсеше думите пред камерата на финала Щрасер.

Фелер, който беше подкрепян доста горещо от местните фенове, направи разочароващо второ каране и остана извън почетната стълбичка., но пък това не му попречи да увеличи преднината в класирането за малката Купа в дисциплината. Той има вече 395 точки, пред днешния победител Щрасер, който събра 208 и изпревари Атле Ли Макграт (Норвегия).

Размествания в генералното класиране за Световната купа не настъпиха, като остава лидер Марко Одермат (Швейцария) с 1156 точки. Втори е Сиприен Саразен с 660, а трети е Марко Шварц (Австрия) с 464.

Българското участие приключи още в първия манш, когато Алберт Попов падна след първата времева контрола. Това е второ поредно състезание, в което Попов не завършва. На твърдата и изключително хлъзгава писта неуспехите бяха често явление и в тях освен Попов, попадна и Атле Макграт. Същото се отнасяше и за Михаел Мат, Зимон Мауербергер и Клреман Ноел.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компанията Nexo е завела иск срещу България
Компанията Nexo е завела иск срещу България
Заплаха за бомба затвори за няколко часа летището край Базел
Заплаха за бомба затвори за няколко часа летището край Базел