НОВИНИ

Любо Руйков ще представлява България в Картинг академията на ФИА

Академията включва три състезателни уикенда: в Вал Д’Аржентон (Франция, 26-28 април), Словак картинг център (Словакия, 21-23 юни) и в Кристианстад (Швеция, 2-4 август).

любо руйков представлява българия картинг академията фиа
Снимка: PureSpeed Racing
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 07.02.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Любослав Руйков ще представлява България в Картинг академията на ФИА през сезон 2024. Това е една от най-авторитетните надпревари в света, като сред предишните победители в битката за трофея на Академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Леклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел. Академията стартира през 2006 и бързо се утвърди сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят. През 2022 година в Картинг академията на ФИА участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023 стартираха 46 пилоти.

Пилотите се състезават при максимално изравнени възможности – те карат с еднакви шасита OTK, двигатели Vortex и гуми Maxxis, които са непознати на пилотите в Европа. В Академията имат право да участват пилоти на възраст от 11 до 14 години.

„За нас е чест, че Любо Руйков ще представлява България в Картинг академията, където ни очаква сериозна конкуренция", заяви Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков.

"Принципът е, че всяка национална федерация номинира най-добрия си пилот в клас Junior. В началото получаваш шаси, което сглобяваш и настройваш за пилота, двигателите се разпределят на лотариен принцип – всичко, за да карат пилотите при равни условия”, обясни още Каваримов.

Руйков стартира сезон 2024 с победа в първия кръг на WSK Champions Cup, но след това получи контузия на ребрата и в края на тази седмица ще кара на тестове, за да провери екипът му дали е готов да се върне в състезанията.

Сезонът в Картинг академията на ФИА включва три състезателни уикенда: в Вал Д’Аржентон (Франция, 26-28 април), Словак картинг център (Словакия, 21-23 юни) и в Кристианстад (Швеция, 2-4 август).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Илиев в парламента: Броят на квотите, които имаме за Париж ще нарасне значително и ще стигне до около 40
Министър Илиев в парламента: Броят на квотите, които имаме за Париж ще нарасне значително и ще стигне до около 40
Рами Киуан и Кристиян Николов с категорични победи на Купа „Странджа“
Рами Киуан и Кристиян Николов с категорични победи на Купа „Странджа“