НОВИНИ

Маестро Теодор Добройков беше удостоен посмъртно с Наградата на Карлово за 2021 г.

маестро теодор добройков беше удостоен посмъртно наградата карлово 2021
bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 17.07.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Маестро Теодор Добройков беше удостоен посмъртно с Наградата на Карлово за 2021 г. Кметът на града д-р Емил Кабаиванов връчи Наградата на съпругата му на официална церемония, проведена в зала "Васил Караиванов" на община Карлово.

По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и празник на град Карлово. Наградата е статуетка „Златната Богиня“ изработена от скулптора Димитър Бакърджиев и парична сума, осигурена от община Карлово.

Носителят се определя от комисия назначена със заповед на кмета и се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола. Тя е израз на почит и преклонение пред делото на Васил Левски.

Теодор Добройков беше възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив. Името му се свързва с обучението на деца по пиано и вокал към бившия Обединен детски комплекс „Васил Левски“ Карлово - от 1999 г. до 2009 г. Бил е дългогодишен диригент на смесен хор „Маестро Георги Атанасов“ при НЧ „Васил Левски 1861 г.“. Под негово ръководство колективът е носител на множество престижни отличия: “Прага 2002“, „Охрид 2008“ и „Охрид 2014“, златен медал и титла „Балкански шампион“ и номинация „Златен Орфей“ от „Евро фолк – Жива вода 2013 г.“, награди от участия в Румъния, Македония, Хърватия и много други. Теодор Добройков заслужено е удостоен със званието „Маестро“ през 2013 година.

За носители на Наградата на Карлово бяха номинирани още: Мариана Христова Арсенова – директор на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“; Ковид отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ с началник д-р Обрейков; Анита Илиева – основател и ръководител на вокална група „Карловойс“. Присъстващите на церемонията се насладиха на прекрасните изпълнения на вокална група „Карловойс“.

Вечерта продължи на пл. „20-ти юли“ с концерт на група „Кикимора“ и симфоничен оркестър, организиран от община Карлово и Соник Старт, по повод 184 години от рождението и Васил Левски и празник на град Карлово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От полунощ: Франция въвежда отрицателен тест за COVID-19 за пристигащи от определени страни
От полунощ: Франция въвежда отрицателен тест за COVID-19 за пристигащи от определени страни
Мария Гроздева пое по олимпийския път към Япония
Мария Гроздева пое по олимпийския път към Япония