НОВИНИ

Макрон: В Европа е необходим нов баланс

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:34, 07.02.2022
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Споразумение за избягване на пълномащабна война в Украйна е възможно, тревогите на Русия за собствената ѝ сигурност са легитимни, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той е в Москва за разговори по кризата с руския си колега Владимир Путин. Визитата е част от дипломатически совалки за избягване на конфликт. Тази вечер германският канцлер Олаф Шолц има първа среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом.

В Европа е необходим "нов баланс", който защитава европейските държави и успокоява тревогите на Русия, заяви френският лидер в навечерието на разговорите си в Москва. Целта на Русия не е Украйна, а ясни правила за съжителстване с Евросъюза и НАТО, посочи Макрон. Той предупреди, че не може да се очакват едностранни жестове. Според него сега трябва да се предотврати влошаване на ситуацията преди изграждането на механизми и реципрочни жестове на доверие. През последните дни Еманюел Макрон проведе телефонни разговори с Владимир Путин и Володимир Зеленски, както и с Джо Байдън. Русия обяви, че е запозната с плановете на Макрон за сваляне на напрежението около Украйна, но отбеляза, че през последните дни няма нищо ново по исканите гаранции за сигурността.

"Ситуацията е твърде сложна, за да очакваме решителен пробив в рамките на една среща. Утре Макрон е в Киев. Една от целите на обиколката му е купуване на време и замразяване на ситуацията за няколко месеца, поне до "супер-месеца април", когато има избори във Франция, Унгария и Словения, отбелязва Ройтерс. Сега френският президент иска да демонстрира европейско лидерство с поглед към вота, макар и все още да не е обявил кандидатурата си за нов мандат. Редица източно-европейски страни гледат с подозрение на подхода му към Русия, особено когато говори за договаряне на "нов европейски ред по сигурността", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

При предишната украинска криза през 2015 г. тогавашният германски канцлер Меркел и президентът Оланд отидоха заедно в Кремъл, но сега Макрон е без германския си партньор. Олаф Шолц ще посети Киев и Москва другата седмица, а тази вечер разговаря по кризата с американския президент Джо Байдън в Белия дом.

За разговори в Киев днес е германският външен министър Аналена Бербок. В програмата ѝ е посещение на конфликтните райони в Източна Украйна.

Канцлерът Шолц не изключи страната му да изпрати допълнителни войски в балтийските републики. Германия ръководи операция на НАТО в Литва, където има 500 военнослужещи. Засега Берлин отклонява исканията да изпрати въоръжение на Украйна, позиция, която беше потвърдена и преди разговорите във Вашингтон.

"Моят предшественик поддържаше този курс, който беше правилен и остава правилен. Силно съм развълнуван от факта, че повечето германци виждат въпроса по същия начин като мен, като правителството, и като моя предшественик на поста", заяви Олаф Шолц - канцлер на Германия.

След днешни разговори в централите на Евросъюза и НАТО в Брюксел, полският президент Анджей Дуда отива в Берлин, където утре вечер ще разговаря с германския канцрел Олаф Шолц и френския лидер Емануел Макрон по кризата около Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на ковид в старчески дом в Пловдив
Огнище на ковид в старчески дом в Пловдив
Започва одит на „Автомагистрали“ ЕАД
Започва одит на „Автомагистрали“ ЕАД