НОВИНИ

Мария Габриел: Инициативата "Три морета" е от стратегическа важност за Европа и света

Александър Марков
от Александър Марков
15:26, 16.01.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Инициативата "Три морета" е от стратегическа важност за Европа и света. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която участва в панелната дискусия "Инициативата "Три морета" като двигател за европейския растеж" в рамките на 54-тото издание на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Участието е по покана на президента на Атлантическия съвет Фредерик Кемпе.


Панелът е организиран от хъб "Три морета" и домакини са Полската банка за развитие (ПБР) и Европейския център на Атлантическия съвет. В дискусията с модератор Ян Бжежински се включиха управителят на Японската банка за международно сътрудничество Нобумицу Хаяши и специалният представител на президента на Република Полша за ИТМ Беата Дашинска-Музичка.

"Инициативата "Три морета" е стратегически важна. Инвестирайки в инфраструктура, енергийна сигурност и свързаност между страните и регионите, тя превръща предизвикателствата във възможности", заяви вицепремиерът.

Мария Габриел наблегна на нуждата да бъдат изтъкнати силните страни на региона - хармонизирано законодателство, правна последователност и предвидимост, свободно движение на хора, услуги и стоки, динамичен пазар.

„От стратегическата важност към конкретика на проекти, даващи перспектива за бъдещето на региона - това е следващото ни предизвикателство. С таланти, партньорства и стратегически инвестиции в ключови проекти можем да отключим потенциала за развитие на региона“, заяви вицепремиерът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще бъде представена от 10 сноубордисти на Световната купа в Пампорово
България ще бъде представена от 10 сноубордисти на Световната купа в Пампорово
"Аз съм българче" няма да отпадне от учебната програма
"Аз съм българче" няма да отпадне от учебната програма