Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мария Габриел представи визията и приоритетите на България за Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 22.09.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
мария габриел представи визията приоритетите българия срещата върха бъдещето 2024
Слушай новината

Една година преди Срещата на върха за бъдещето през 2024 г., председателят на Общото събрание на ООН Денис Франсис свика подготвителна Министерска среща. Очаква се като резултат от Срещата на върха на бъдещето да бъдат приети „Пакт за бъдещето“, Декларация за бъдещите поколения и Глобален цифров пакт. Те ще бъдат договорени от държавите членки чрез междуправителствени преговори.

Основните въпроси, които ще разглежда срещата на върха, са: отчет за бъдещето, по-добра готовност за справяне с глобални предизвикателства, включване на младите във вземането на решения, изграждане на обща визия за цифровите технологии, нов дневен ред за мир, трансформиране на образованието.

Мария Габриел постави акцент върху три от тези теми. "Първото ми послание е - нека дадем повече възможности на младите да участват във вземането на решения”. В този контекст тя призова и за силна подкрепа за младите учени.

снимки: МВнР

Предизвикателствата на цифровата ера, включително тези свързани с изкуствения интелект, изискват решения, които да са достъпни за всички. Това бе второто ключово послание на вицепремиера.

"При взимането на решения е нужен общ подход, който да включва приноса на частния сектор, международните финансови институции и гражданското общество”, подчерта още Мария Габриел.

В изказването също така бе поставен акцент върху необходимостта от продължаване на усилията за превенция на конфликти, както и предприемане на координирани действия за справяне с глобалните предизвикателства, информират от МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каролин Гарсия и София Кенин са полуфиналистки на тенис турнира в Гуадалараха
Каролин Гарсия и София Кенин са полуфиналистки на тенис турнира в Гуадалараха
Франция разгроми Намибия и се класира за четвъртфиналите на световното първенство по ръгби
Франция разгроми Намибия и се класира за четвъртфиналите на световното първенство по ръгби