НОВИНИ

Марияна Николова: Хърватия е приоритетен туристически пазар и партньор на България

марияна николова хърватия приоритетен туристически пазар партньор българия
bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 08.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Николина Бърняц, министър на туризма и спорта на Хърватия. С хърватския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страните. Част от тях предвиждат създаването на общи туристически продукти за трети пазари и развитие на здравен, културен, зимен и спортен туризъм.

Ценим високо активния диалог на най-високо ниво през последните години, отношенията между България и Хърватия се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски отношения между двата народа, заяви по време на срещата министър Николова. Тя подчерта, че Хърватия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Всяка година се увеличава броят на хърватските гости, посещавали България. През 2019 г. ръстът е бил 31,1%.

По предложение на министър Николова бе обсъдена и темата за възобновяване на дейността на Съвместната работна група. Първото заседание ще бъде проведено онлайн, а през пролетта на 2021 г. ще се търси възможност за присъствена среща в София. Министър Николова отправи покана за участие на Хърватия в туристическите изложения в България.

Пред своя хомолог министър Николова представи мерките, които българското правителство предприе в подкрепа на туристическия сектор за преодоляване на трудностите причинени от световната пандемия.

Министър Бърняц посочи, че спадът в туристическия сектор в Хърватия е около 60%, като през тази година страната е била посетена от едва 7,4 млн. туристи. Според нея Хърватия е постигнала добри резултати на фона на кризата, причинена от разпространението на COVID -19 и земетресението, което нанесе материални щети в някои области на страната.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е на работно посещение в Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жосуе Са: Лудогорец е известен в цял свят (ВИДЕО)
Жосуе Са: Лудогорец е известен в цял свят (ВИДЕО)
Караманджуков: Не сме плащали за наема на Десподов
Караманджуков: Не сме плащали за наема на Десподов