НОВИНИ

Марсоход и дрон ще изучават Марс

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:44, 30.07.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Наука и технологии

Старт на нова мисия на НАСА до Марс. Днес към Червената планета поеха марсоход и дрон. Задачата им е да търсят следи от живот, както и да проучат условията за изпращане на хора и оцеляването им в суровите условия на Марс.

"Пърсивиърънс" въплъщава големите мечти и амбициозните цели на създателите си - да разкрие някои от добре пазените тайни на Марс. Той е по-способен и по-добре оборудван в сравнение с предишните два марсохода на НАСА - "Спирит" и "Кюриосити".

МИСИЯТА МАРС 2020:

Край на пътуването: 21 февруари 2021

Време за приземяване: 7 минути

Период на мисията: 1 марсианска година=687 земни дни

След седем месеца роувърът ще достигне Марс. Приземяването ще трае седем минути и е изпълнено с рискове, но пък технологията вече е използвана успешно с Кюриосити. Топлинният щит ще трябва да издържи на температура от 2100 градуса по Целзий.

Марсоходът е с размерите на малка кола. Колелата му са още по - здрави от тези на "Кюриосити", за да издържат при движение върху твърди скали.

Той разполага с:

7 инструменти за изследване на Марс
23 камери
2 микрофона

Седемте му инструмента за изследване са значително подобрени в сравнение с предишните роуъвъри. Един от тях - Мокси - ще трябва да произвежда кислород, като част от проучването на възможности за оцеляване на хора на Марс. Друг инструмент - Шерлок - ще издирва със спекрометри, радар и камера минерали и органични вещества.

Учените очакват изключителни кадри, заснети от камерите, а за първи път ще можем и да чуем Mарс с помощта на два микрофона.

Кои са най-важните му задачи?

10 минути преди 15 часа българско време ракетата Атлас V се отдели от земята в Кейп Канаверал, Флорида с новия марсоход "Пърсивиърънс" на борда. Мисията струва 2 милиарда и 400 млн долара и е деветата за НАСА към Марс. Целта: търсене на следи от живот и изучаване на условията за оцеляване на хора.

"Той ще трябва да събере проби от скали и почва , които ще трябва да положи на определени места на повърхността на Марс. Планира се в следващи мисии да бъдат изпратени други роувъри, които да съберат тези проби и те да бъдат изстреляни на етапи до Земята. Това ще е нещо много интересно, тъй като досега не е имало проби от марс, които да са изследват на Земята", заяви за БНТ д-р Камен Козарев, астрофизик от Института по астрономия на БАН.

Роботът трябва да се приземи в кратера Джезеро, където преди три и половина милиарда години е имало езеро.

"Това е много интересно място, понеже изглежда като делта на река. Именно там се очаква да е имало някакви алувиални процеси да е имало някога и учените се надяват да има останки от предишен живот, както и евентуално останки от предишен живот, както и на микроорганизми, които са живи в момента. Това е изключително ценно и на базата на откритията, които роувърът "Кюриосити" вече е направил, се смята, че има голям шанс да има живот или останки от предишен живот", заяви д-р Козарев.

За първи път на Марс се изпраща летатален апарат - дронът "Индженюити", който ще заснема повърхността и ще търси цели за роувъра.

Мисията на НАСА е третата към Марс в последните месеци, след като Китай и ОАЕ изпратиха свои апарати. Всички ще пристигнат в орбита през февруари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-годишно момче загина при инцидент с мотопед в Калофер
13-годишно момче загина при инцидент с мотопед в Калофер
9% ДДС за вино, бира и спортни съоръжения. Как ще се отрази това на бранша и потребителите?
9% ДДС за вино, бира и спортни съоръжения. Как ще се отрази това на бранша и потребителите?