НОВИНИ

Медикал СПА центровете искат да бъдат включени в програмите за пост ковид превенция и рехабилитация

медикал спа центровете искат бъдат включени програмите пост ковид превенция рехабилитация
bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 08.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм настоява да бъде включен в процеса на възстановяването на хората преболедували COVID-19.

„От началото на пандемията колегите от Франция, Словакия, Чехия и други въведоха в своите политики на техните министерства на здравеопазването специална секция пост ковид превенция и пост ковид рехабилитация, която се извършва в амбулаторни условия. Франция покрива минимум 7-дневен престой чрез здравно осигурителната система във френските термални курорти.

Надяваме се и ние да успеем да провокираме министерство на здравеопазването да включат медикал СПА центровете в програмите за пост ковид превенция и пост ковид рехабилитация в амбулаторни условия. Защото хора, които са били в болница 2-3 седмици да правят пост ковид рехабилитация отново в болнични условия надали ще им се отрази толкова добре. Ние имаме прекрасна природа, имаме всички възможности за да предложим тази пост ковид рехабилитация на територията на курорти, които предлагат качествена медикал СПА услуга, сертифицирани центрове според наредба 4 на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването“ , каза Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация.

Според Кацарова балнео и медикал СПА центровете трябва да станат част от политиката на Министерство на здравеопазването и по отношение на превенцията на някой заболявания. От организацията очакват да бъдат поканени в консултативния съвет към министъра на здравеопазването.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт: Няма опасност от компрометиране на лични данни при онлайн преброяването
Експерт: Няма опасност от компрометиране на лични данни при онлайн преброяването
Ирина Винер продължава с атаките, изсипа яростта си над сънародничка
Ирина Винер продължава с атаките, изсипа яростта си над сънародничка