НОВИНИ

Медведев и Джокович излизат тази вечер в спор за титлата на US Open

медведев джокович излизат вечер спор титлата open
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:48, 10.09.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Тази вечер Даниил Медведев и Новак Джокович ще излязат на корта в спор за титлата на Откритото първенство на САЩ по тенис при мъжете. Двубоят стартира в 23:00 часа българско време.

Срещата ще бъде повторение на финала от 2021 година, когато Медведев спря Джокера по пътя към календарен Голям шлем, печелейки по впечатляващ начин в три сета. Руснакът достигна третия си финал в Ню Йорк в кариерата, след като записа страхотен успех на полуфиналите над миналогодишния шампион Карлос Алкарас в четири части. Преди това третият поставен в схемата загуби общо два сета – по един от австралийците Кристофър О‘Конъл и Алекс Де Минор, а на четвъртфиналите срази сънародника си Андрей Рубльов въпреки екстремните температури. Медведев ще се бори за втора титла от Шлема в кариерата в петия си финал – той има два загубени на Аустрелиън Оупън (2021 от Джокович и 2022 от Рафаел Надал) и един на Ю Ес Оупън (2019 от Надал).

Джокович от своя страна започна кампанията си за четвърта титла на Ю Ес Оупън и първа от 2018-а насам с двусетови победи над Александър Мюлер и Бернабе Сапата Мирайес, преди да направи пълен обрат от 0:2 сета срещу сънародника си Ласло Джере. Джокович не загуби повече сет в следващите си три мача, печелейки последователно срещу Борна Гойо и американците Тейлър Фриц и Бен Шелтън. Ноле ще играе на 10-ия си финал в турнира, като е спечелил едва три от тях, при шест загуби – последната именно от Медведев през 2021. Миналата година сърбинът пропусна надпреварата, тъй като не бе ваксиниран срещу коронавирус. Сега той ще се бори за рекордна 24-а титла от Големия шлем, с което ще изравни водачката за всички времена Маргарет Корт. Освен това, той ще стане и най-възрастният шампион на Откритото на САЩ на 36 години.

Джокович и Медведев имат 14 мача помежду им, като сръбският тенисист, който от понеделник ще бъде отново начело на световната ранглиста, води с 9-5 в преките сблъсъци. Последният им мач бе на турнира в Дубай по-рано през годината, когато победител бе руснакът. Преди това Ноле бе в серия от четири последователни успеха. Джокович ще се опита да вземе реванш за загубата си във финала на Ю Ес Оупън през 2021 – по-рано същата година той надви Медведев в спора за трофея в Мелбърн.

Победителят в неделния финал ще си тръгне с чек за 3 млн. долара, а загубилият – с 1.5 млн. долара.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия допусна шокираща загуба с 1:4 в контрола срещу Япония
Германия допусна шокираща загуба с 1:4 в контрола срещу Япония
"Клети създания" спечели "Златен лъв" за най-добър филм на кинофестивала във Венеция
"Клети създания" спечели "Златен лъв" за най-добър филм на кинофестивала във Венеция