НОВИНИ

Мерцедес триумфира за 7-ми път при конструкторите, Хамилтън с поредна победа

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:26, 01.11.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Други спортове
мерцедес триумфира път конструкторите хамилтън поредна победа

След двойната победа за екипа на Мерцедес на Имола, "сребърните стрели" поставиха рекорд за последователни титли при конструкторите, като това беше седмия им пореден триумф.

На старта Ботас поведе, докато Хамилтън се забави, което позволи на Верстапен да прескочи британеца. Люис пък дори трябваше да се отбранява от атаките на Пиер Гасли и Дани Рикардо.

Постепенно финландецът отвори малка преднина пред Верстапен и Хамилтън, а зад тях Гасли беше принуден да се прибере в бокса заради проблем с неговата задвижваща система, за който се разбра още преди началото на състезанието.

Около 15-та обиколка започнаха спиранията в бокса, като Макс и Валтери преминаха през своите механици, но Хамилтън предпочете да остане на пистата.

Британецът вдигна темпото си в този момента и изгради такава преднина, която му помогна да излезе начело и след преминаването си през пита.

Междувременно зад лидерите, Кими Райконен, Себастиан Фетел и Серхио Перес правиха страхотно състезание, изтегляйки максимално преминаването си през бокса.

В челото Ботас имаше проблеми с пода на своя автомобил, което повлия на темпото му и позволи на Верстапен да го изпревари в битката за второто място

В 52-ия тур обаче нидерландецът се завъртя на шикана Вилньов след спукана гума и отпадна от надпреварата. Това предизвика и излизането на кола за сигурност, което отново разбърка сметките.

Мнозина от пилотите преминаха през бокса и при рестарта зад двата Мерцедеса се намираше Дани Рикардо, следван от Дани Квият, който изпревари по страхотен начин Шарл Льоклер в спора за 4-то място.

В край на сметка Хамилтън пресече финала първи, втори остана Валтери Ботас, а Дани Рикардо удържа на атаките на Квият за втория си подиум през годината.

Зад тях останаха Шарл Льоклер, Серхио Перес, Карлос Сайнц, Ландо Норис, Кими Райконен и Антонио Джовинаци, като това беше първото състезание през годината, в което и двата болида на Алфа Ромео влязоха в зоната на точките.

Допълнителната точка за най-бърза обиколка отиде в полза на Хамилтън, който може да си гарантира седмата световна титла след две седмици в Истанбул. В генералното класиране британецът е следван от Валтери Ботас и Макс Верстапен.

При конструкторите Мерцедес за седем път ликуват с титлата, след като са вече недостижими на върха за нито един от преследвачите. Втори в подреждането са Ред Бул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима са арестувани след атентата в Ница
Шестима са арестувани след атентата в Ница
Красимир Вълчев: Днес повече от всякога имаме нужда от духовна опора
Красимир Вълчев: Днес повече от всякога имаме нужда от духовна опора