НОВИНИ

Министър Генчовска: ЕС и НАТО са обединени както никога преди

bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 17.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
министър генчовска нато обединени както никога
Слушай новината

"ЕС и НАТО са обединени както никога преди" - с това послание се обърна министърът на външните работи Теодора Генчовска към посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО и ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас по време на работна закуска, на която бяха обсъдени широк кръг от теми, сред които многостранното сътрудничество, ситуацията в Украйна и актуалните събития в страните от Западните Балкани.

Министър Генчовска подчерта, че външнополитическите приоритети на България в контекста на настоящите драматични събития остават непроменени и дори важат с по-голяма сила. Членството на България в ЕС и НАТО е цивилизационен избор и основа на националната ни сигурност, както и гаранция за благоденствие и просперитет на нашите граждани, изтъкна външният ни министър.

„Използвам случая да подчертая колко много оценяваме солидарността и единодушната подкрепа на Алианса в подсилването на Източния фланг на НАТО", заяви в изказването си министър Генчовска и изрази силната подкрепа на България за по-нататъшното сътрудничество с НАТО в областта на сигурността и отбраната.

По отношение на ситуацията в Украйна, министър Генчовска заяви, че България се е присъединила към общите усилия на ЕС за предоставяне на хуманитарна помощ. Страната ни също така е отворила вратите си, за да приеме украински бежанци, като е адаптирала своите процедури, за да осигури необходимата помощ на пристигащите.

Министерството на външните работи пое водеща роля в защитата и евакуацията на български граждани и хора с българска етническа принадлежност от Украйна и Молдова, но също така и на всички украински граждани, търсещи убежище в нашата и други страни, заяви министър Генчовска. Тя съобщи пред дипломатите, че към този момент близо 3000 български граждани са успешно евакуирани от Украйна.

По темата за страните от Западните Балкани, министър Генчовска подчерта, че България продължава непоколебимата си подкрепа за тяхната европейската интеграция, основана на принципа на собствените заслуги. Интеграцията в ЕС е ключова за стабилността на региона и остава най-големият стимул за политически и социални реформи.

В провелата се за първи път от две години насам работна закуска участваха и заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова, Васил Георгиев и Ирена Димитрова, които представиха приоритетите си в поверените им ресори във външнополитическата сфера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: За нито едно превозно средство с украинска регистрация не се събира винетка или тол
АПИ: За нито едно превозно средство с украинска регистрация не се събира винетка или тол
ДНСК: Спазват се законовите разпоредби по казуса "Алепу Вилидж"
ДНСК: Спазват се законовите разпоредби по казуса "Алепу Вилидж"