НОВИНИ

Министърът на културата се срещна с представители на протестиращите творци

министърът културата срещна представители протестиращите творци
bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 06.12.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на културата Кръстю Кръстев разговаря днес с представители на творческите съюзи, на синдикатите "Подкрепа" и КНСБ, както и на културни институти относно промените във финансирането в областта на културата и увеличението на заплатите в сектора. Това съобщават от ресорното министерство, след като днес в цялата страна творци излязоха на протест заради бюджета за култура и ниското заплащане в сектора.

Министър Кръстев е пояснил пред присъстващите, че в изпълнение на постановление на Министерския съвет с негова заповед са утвърдени нови разходни стандарти и по този начин директорите на културните институти имат възможност разумно да увеличат заплатите на хората в сектора, което е и изцяло в правомощията им.

Зам.-министър Виктор Стоянов посочи, че по време на последното заседание на Комисията по културата и медиите Министерството на културата вече е направило конкретно предложение да отпаднат двете рестрикции в Закона за закрила и развитие на културата за средна цена на билет и за преизпълнение на приходите.

Министър Кръстев информира още, че екипът на Министерството на културата работи по това да е готов предсрочно и с промените в заложеното в правителствената програма изменение на Методиката за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Към настоящия момент се извършва цялостен анализ на системата, който ще помогне на културните институти да могат да прогнозират необходимите им бюджети за всяка следваща година от месец септември на предходната. В работата по Методиката ще бъдат включени представители на творческите съюзи и на културните институти. Другата ключова промяна, която ще помогне за повишаването на заплатите в сектора, е предложението в единните разходни стандарти да се включи компонент за гарантиране на минималните разходи за възнаграждение. В работната група, която ще разпише това предложение, което да бъде прието с Постановление на Министерския съвет, също ще бъдат включени представители на заинтересованите страни.

Още една работна група с представители от заинтересованите страни ще търси механизми за дофинансирането на общинските културни институти от държавата. Ще бъдат предложени законодателни промени, след като се направи пълен анализ на законодателството и на системата.

Участниците в продължилия повече от два часа и половина разговор се обединиха около тезата, че културата е изключително важна инвестиция в бъдещето на страната ни, а представителите на творческите съюзи, на синдикатите „Подкрепа“ и КНСБ, както и на културни институти, обещаха пълна подкрепа на Министерството на културата в мисията си да защити този ключов държавен приоритет.

Планираното увеличение в бюджета на Министерството на културата за 2024 г. е с над 68 милиона лева, или с 19% повече от бюджета за изминалата 2023 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград загуби от Порто на старта на втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа
Балкан Ботевград загуби от Порто на старта на втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа
Хебър Пазарджик ще оцелява във волейболното първенство с юноши
Хебър Пазарджик ще оцелява във волейболното първенство с юноши