НОВИНИ

Министърът на правосъдието отказва да се яви в КПКОНПИ

министърът правосъдието отказва яви кпконпи
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 07.02.2022
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати писмо до КПКОНПИ, с което отказва да се яви в отговор на писмото-покана от ведомството за „вземане на обяснения от граждани“.

Тя аргументира решението си с това, че „не е налице законно-обоснована причина за това“.

„Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово-предвидените основания за това“, пише в отговора си министър Йорданова.

„Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на чл.41 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Предвид обстоятелството, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се предвиждат процесуални властнически правомощия на органите, по смисъла на чл.16, ал.2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за призоваване в служебни помещения, то тя се явява нищожна и не следва да породи правно действие.

Делегацията на чл.23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично регулиране на правни отношения, чиито адресати са трети лица, различни от работниците и служителите на КПКОНПИ, поради което е незаконосъобразна“, се изяснява в писмото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се самопростреля на стрелбище във Варна
Мъж се самопростреля на стрелбище във Варна
МЗ: Консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид крие сериозен риск за здравето
МЗ: Консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид крие сериозен риск за здравето