НОВИНИ

Министърът на туризма: От 80 до 500 лева за нощувка на Великден

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 13.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на туризма Илин Димитров коментира офертите за великденските празници в "Денят започва" - по думите му цените започват от 80 лева най-ниска цена за ден и достигат до 500, като зависи къде се намира хотелът. Рекламата ни е много силна в Румъния, Полша и Чехия, каза Димитров.

"Зимният сезон беше труден, но успешен, в цяла Европа нямаше сняг. Пистите бяха преведени в добър вид, случиха се стартовете за Световната купа. 70% от туристите са българи през зимния сезон", допълни Илин Димитров.

По думите му има 1,4 милиона туристически регистрации за зимните курорти, което е с 28% повече от миналата година с 5% повече от 2019 година.

Относно летния сезон министърът на туризма заяви, че се очакват около 4,7 милиона туристи през летния сезон. Или Димитров поясни, че има проблем със самолетите, тъй като не достигат екипажите.

Петзвездните СПА хотели регистрират над 75% заетост на годишна база, което е много сериозно постижение, има 18% ръст на СПА туризма спрямо миналата година, добави министърът на туризма.

"Германският пазар е важен, германците идват в крилата на сезона и стоят най-дълго. За германския пазар има ръст от 20 до 30 процента, но това са нива под 2019, но ще успеем да наваксаме това лято, очакваме да сме между 5 и 7% над 2019 година. Туризмът се възвръща", допълни Илин Димитров.

Ще рекламираме културния туризъм, за съжаление не разполагаме с достатъчен бюджет, поясни министърът на туризма и отрече да има негативна кампания в България.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус пречупи Сампдория в шестголово зрелище
Ювентус пречупи Сампдория в шестголово зрелище
Олимпик Марсилия пропусна да победи Страсбург и се отдалечи от ПСЖ
Олимпик Марсилия пропусна да победи Страсбург и се отдалечи от ПСЖ