Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министерство на правосъдието: Мониторинговата група на ЕП оцени високо усилията за реформи

от БНТ
15:08, 08.12.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
министерство правосъдието мониторинговата група оцени високо усилията реформи
Слушай новината

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков проведе среща с Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към Комисията LIBE на Европейския парламент (EП), съобщават от Министерство на правосъдието.

Министърът представи основните законопроекти, разработени от правосъдното министерство, които отразяват ангажиментите на България в областта на върховенството на правото и борбата с корупцията и са включени и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Посочено беше, че във връзка с тях е налице значима политическа воля и те се разглеждат на различни етапи в Народното събрание.

От страна на членовете на групата най-голямо внимание беше проявено към проектите за изменение на НПК и ЗСВ във връзка с механизма за разследване на главния прокурор и изпълнението на решения на ЕСПЧ и препоръки на Венецианската комисия в този контекст, допълват от ведомството.

ЕК открои като много добра европейска практика създаването и ефективното функциониране на Съвета за върховенство на правото, съпредседателстван от министъра на правосъдието и представляващия ВСС, в който участват представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на НПО. Според ЕК и представители на групата за мониторинг, дейността на Съвета е много добра основа за изпълнение на препоръките в годишния Доклад за върховенство на правото.

Групата оцени предприетите действия и ще продължи да следи изпълнението на законодателните инициативи, включително с активното участие на гражданското общество, посочват още от МП.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цигарите поскъпват от март 2023 г.
Цигарите поскъпват от март 2023 г.
Гълъб Донев се включи в симулация на правителствено заседание със студенти
Гълъб Донев се включи в симулация на правителствено заседание със студенти