НОВИНИ

Министрите на енергетиката на България и Сърбия обсъдиха сътрудничеството в доставките на природен газ

министрите енергетиката българия сърбия обсъдиха сътрудничеството доставките природен газ
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:01, 09.05.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на енергетиката на България Росен Христов и министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович разговаряха днес за хода на работата по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България и възможностите за подобряване на регионалното сътрудничество в областта на доставките на природен газ, предаде Танюг.

Христов, който участва в двудневния международен Белградски енергиен форум 2023, заяви, че планът за строителството на интерконектора се спазва изцяло на територията на България и покани Джедович заедно да посетят строителните дейности от двете страни на границата.

Той посочи, че е много важно да има непрекъснат контрол и да се оказва постоянна подкрепа, за да се гарантира, че изграждането на междусистемната газова връзка върви по план.

"Съвместната работна група си върши работата отлично, за което свидетелства и напредъкът в строителните дейности. Напълно сме ангажирани с разширяването на сътрудничеството между България и Сърбия в енергийния сектор, разчитайки на общи интереси“, каза Христов.

Той добави, че някои от областите, в които може да се мисли за подобряване на сътрудничеството, са свързани с разширяването на капацитета на интерконектора и доставките на въглища.

Дубравка Джедович заяви, че на територията на Сърбия досега са изпълнени 43 процента от дейностите по изграждането на междусистемната връзка Ниш-Димитровград, което според нея изпреварва планираната динамика, се казва в съобщението на сръбското енергийно министерство.

По думите ѝ 93 на сто от договорените тръби са доставени, а 80 на сто вече са разпределени по трасето на бъдещия газопровод.

"Този ​​интерконектор е един от приоритетните проекти за Република Сърбия, тъй като освен допълнителни източници на доставки, той дава и възможност за укрепване на нашата позиция като транзитна страна за доставка на газ за страните от региона и Централна Европа. Очакваме завършването на работата през есента, поради което официално започнахме разговори с Азербайджан във връзка с доставката на газ от Каспийския регион", каза Джедович.

Междусистемната газова връзка "България - Сърбия" (IBS) ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км на българска територия. Газопроводът ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизара Янева продължава с победите на тенис турнири за девойки в Италия
Елизара Янева продължава с победите на тенис турнири за девойки в Италия
Виктория Томова преодоля квалификациите на турнира в Рим
Виктория Томова преодоля квалификациите на турнира в Рим