НОВИНИ

Министрите на културата на България и РСМ изработват Програма за сътрудничество

министрите културата българия рсм обсъдиха двустранното сътрудничество
bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 01.06.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Балкани
Слушай новината

Министрите на културата на Република България и на Република Северна Македония проведоха работна среща в Министерството на културата в София. На нея проф. Велислав Минеков, проф. Ирена Стефоска и техните екипи обсъдиха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на културата.

Те се обединиха около мнението, че опазването и съхраняването на културното наследство е приоритет в културните политики и на двете страни. Изразиха и готовност за взаимна подкрепа в диалога им с ЮНЕСКО.

Двамата министри заявиха готовност за изработване и подписване на Програма за сътрудничество в областта на културата между Република България и Република Северна Македония за нов тригодишен период.

На срещата беше обсъдена и възможността за обучение на студенти от РСМ в Националната художествена академия, засилен обмен на кадри и взаимодействие между културните институти на двете страни. Като първа стъпка двамата министри предложиха да се осъществи разменено гостуване на националните филхармонии, което се планира за есента.

Вечерта преди официалната среща в понеделник проф. Минеков и проф. Стефоска посетиха концерт на Софийската филхармония с участието на солисти от Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спас Делев отпадна от състава, двама пред дебют за националите
Спас Делев отпадна от състава, двама пред дебют за националите
Лято 2021: Отвориха за туристи плажовете по Черноморието
Лято 2021: Отвориха за туристи плажовете по Черноморието