Млад учен от германски институт е доброволка в Александровска болница

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:19, 22.05.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Здраве

Млад учен, която работи в германски институт, от два месеца е доброволка в Александровска болница.

Завършва молекулярна биология в България, но от осем години работи в научен институт в Дрезден. Пандемията я изправя пред сериозен избор.

Д-р Станислава Попова - молекулярен биолог: Да остана там в момента, в който институтът е изцяло затворен. И няма възможност да се правят опити. Така че реших в тези несигурни времена да се прибера при семейството си.

След 14 дни под карантина започва да търси възможности да помага.

Д-р Станислава Попова - молекулярен биолог: Защото смятам, че уменията, които имам от изследоватеската работа, биха могли да се приложат сега в извънредната ситуация.

Кандидаства и е одобрена в лабораторията на Александровска болница.

Доц. Снежина Михайлова - Клиника по "Клинична имунология", УМБАЛ "Александровска: Въпреки нейната квалификация, наистина рамо до рамо от дезинфекция, почистване, до работа с проби, резултати.

Д-р Станислава Попова - молекулярен биолог: Най-важно е нашето здраве, няма значение какви са точно задачите. Разбира се, трябва да си почистваме, трябва да се предпазваме. Това са инфекциозни материали. И това е, разбира се, за сигурността на останалия болничен персонал.

Младият учен чака да паднат ограниченията за пътуване, за да се върне в Германия. До тогава ще продължи да помага в лабораторията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Жена със сто лица"... Спомен за Катя Паскалева – изложба в "Кристал"
"Жена със сто лица"... Спомен за Катя Паскалева – изложба в "Кристал"
Опашки за свидетелства за съдимост в Районния съд в София
Опашки за свидетелства за съдимост в Районния съд в София