НОВИНИ

Младостта, опитът, любовта и приятелството са победители на TroyanRun – По стъпките на Левски

Петко Кинчев и Мария Цочева са първите победители на 75 км.

Младостта, опитът, любовта и приятелството са победители на TroyanRun – По стъпките на Левски
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 21.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

18-годишният Петко Кинчев и 48-годишната треньорка по тенис Мария Цочева са първите победите на ултра дистанцията от 75 км във второто издание на TroyanRun – По стъпките на Левски. Кинчев, който е родом от Троян премина дистанцията за 10 часа, 39 минути и 27, а Мария за 12 часа, 2 минути и 2 секунди. На второ място при мъжете на 75 км завърши Димитър Димитров, а трети е Йосиф Банков. При жените втора е Милена Стоянова.

Първенецът пристигна изключително свеж на финала, но въпреки това сподели, че състезанието не е било леко.

„Последните 5 км бяха най-трудните в живота ми. Но емоцията и адреналинът, след като завършиш такова състезание, след като си искал да се предадеш, но не си го направил и си продължил, те вдигат. Чувство, което е незабравимо до живот. Който бяга ултрамаратони, знае, че това дава много, за да откриеш себе си. Особено, когато е в родния ми град. Емоцията е страхотна. Бягал съм Витоша 100, тук трасето е по-трудно, но красиво и живописно. Има много хубави панорамни гледки“, каза Кинчев след финала.

И въпреки крехките си 18 години, той показва отговорност към опазване на традициите и физическото здраве. Петко е брат на известния ултрамаратонец Христо Минков.

Мария Цочева е родена в Черни Осъм, но живее в Ловеч. От 22 години тя е треньор по тенис, а с планинско бягане се занимава едва от 2 години.

„Състезанието беше супер. Чувствах се добре, успях да надхитря и големия дъжд нагоре. Изпреварих го, което беше част от тактиката ми. Чувствам се добре в Балкана. Наслаждавах се на всяка крачка от него. Атмосферата на Амбарица беше супер, имаше много хора, които ни аплодираха. И много ми напомни, когато бях в Италия на световно първенство. Италианците така ни аплодираха и викаха „але, але““, коментира тя.

В състезанието, заедно със сина си, за втора година участва Милена Тачева, която е след прекаран тежък инсулт.

Атракция беше ретро мерцедес „Газела“ от 1929 г., който поведе най-масовия старт на 12 и 27 км.

Култов момент от TroyanRun беше появата на младоженците, семейство Божикови, които започнаха съвместния си семеен живот, пресичайки финалната линия. Те и кумовете им получиха и медали от основния организатор Николай Тодоров.

Водещ на събитието беше известният журналист Николай Василковски, който е от Троян.

През тази година за TroyanRun – По стъпките на Левски бяха разработени четири нови трасета – 12 км, 27 км, 40 км и 75 км. Маршрутите са част от пътя, по който е минавал Васил Левски от Южна България през Балкана.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийските игри наближават - 250 часа спорт в ефира на БНТ (ВИДЕО)
Олимпийските игри наближават - 250 часа спорт в ефира на БНТ (ВИДЕО)