НОВИНИ

МОСВ: Няма повод за притеснения за чистотата на морската вода у нас

мосв повод притеснения чистотата морската вода нас
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 19.06.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този момент не дават повод за притеснение за качеството на водата по българското Черноморие, съобщават от МОСВ.

Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

По обобщени данни от последните анализи, в които е включена актуалната прогноза за времето от 6-ти до 24-ти юни, от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и от сателитни наблюдения, не се установяват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Басейнова дирекция започва ежеседмични изследвания на морската вода

Изпратените нови данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до БДЧР на района на Черно море около Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

От екоминистерството напомнят, че министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е възложил още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който се провежда в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като същевременно МОСВ създаде допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона.

В извършвания към момента мониторинг се включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът се извършва веднъж седмично в брегови пунктове.

Ангел Кунчев: Морската вода е безопасна за къпане, не очаквам проблеми

Местоположението на пунктовете е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни.

Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води, посочват още от ведомството.

Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на компетентните органи, съобразно необходимото време за анализ на определените показатели в пунктовете.

МОСВ всекидневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. На 16 юни министър Попов координира съвместни действия последователно с румънския и украинския си колега.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още шестима бивши футболисти ще участват в благотворителния мач на Стилиян Петров
Още шестима бивши футболисти ще участват в благотворителния мач на Стилиян Петров
След пороите: Над 40 къщи са наводнени и във врачанското село Чирен
След пороите: Над 40 къщи са наводнени и във врачанското село Чирен