НОВИНИ

МС ще разгледа състава на Националния съвет по превенция и защита от домашно насилие

Денков: Това е важна стъпка в усилията ни в подкрепа на всеки, който е застрашен

разгледа състава националния съвет превенция защита домашно насилие
bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 07.02.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът ще разгледа поименния състав на Националния съвет по превенция и защита от домашно насилие.

"Това е важна стъпка в усилията ни в подкрепа на всеки, който е застрашен. Вече имаме основи на националната програма за превенция и защита от домашното насилие. Към момента в ход са 7 проекта към Министерството на правосъдието, свързани с противодействието на домашното насилие. Увеличихме кризисните центрове в страната от 29 на 31. Осигурихме безплатна правна помощ на пострадалите от домашно насилие. Едно огромно облекчение за хората, които в най-трудните моменти имат нужда от професионална подкрепа и не могат да платят на адвокати. Създадохме сектор "Домашно насилие" в МВР. Стартира и приложението "Помогни ми" в края на миналата година. От всяка точка на България нуждаещите се могат да открият всички координати, адреси, телефонни номера на институциите. С днешното решение попълваме състава на органа, който ще гарантира изпълнението на държавната политика за защита от домашно насилие на всички нива и между всички институции в държавата", каза премиерът Николай Денков в началото на заседанието

Правителството се очаква да обсъди отчет за 2022 г. за изпълнение на актуализираната национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030).

В дневния ред е още одобряването на участието на България в "Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна" на Организацията на обединените нации за промишлено развитие (ЮНИДО) с доброволен финансов принос в размер на 100 000 евро.

Кабинетът се очаква да одобри и допълните трансфери за общините за разходите, направени от родителите, за деца, неприети в държавни или общински детски градини, или училища поради липса на свободни места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без аптека в 30 кюстендилски села
Без аптека в 30 кюстендилски села
Стачка в Германия ще наруши въздушния трафик
Стачка в Германия ще наруши въздушния трафик