НОВИНИ

МВФ вижда подобряване на глобалната икономика въпреки несигурността

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:27, 31.03.2021
Чете се за: 03:47 мин.
По света
мвф вижда подобряване глобалната икономика въпреки несигурността
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Икономиката в глобален мащаб се възстановява ударно след пандемията, но опасностите и несигурността по отношение на прогнозите остават. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, седмица преди началото на Пролетната сесия на фонда, в която ще участват лидери от 190-те държави, членуващи в организацията.

Международният валутен фонд ще повиши прогнозите си за глобален икономически растеж за тази и следващата година, но несигурността остава, предупреди управляващият директор Кристалина Георгиева. Тя посочи оставащи различия в тенденциите за богатите и бедните държави и посочи необходимостта от енергични действия за запазване на икономическото възстановяване. Официално новите прогнози на Фонда за 2021 година ще бъдат публикувани на 6 aприл.

Глобалната икономика стои по-здраво на краката си, след като правителствата похарчиха 16 трилиона долара за овладяване на пандемията и смекчаване на нейните последици, посочи Кристалина Георгиева.

"Очакваме през втората половина на годината европейските икономики да тръгнат по пътя на стабилно възстановяване. Свидетели сме, че сега вниманието е насочено към ускоряване на ваксинационната кампания и това е правилно", заяви управляващият директор на МВФ.

Същевременно Георгиева посочи опасни различия между отделните страни и региони, дори и в рамките на самите държави. Ваксините не са достъпни навсякъде и за всички. Мнозина остават в риск от безработица и нарастваща бедност.

"Налице е риск по-бедните държави да пропуснат това, което ще стане историческа трансформация към нова глобална икономика със зелени и дигитални основи", заяви Кристалина Георгиева.

Шефът на Фонда посочи, че светът е изправен пред повратна точка, сходна с 1945 година, когато са основани Международният валутен фонд и Световната банка. Сегашните ни действия ще определят развитието на света след кризата, посочи Кристалина Георгиева.

"Изправени сме пред най-големия тест на нашето поколение: Как работим заедно за по-добър свят ще бъде запомнено от идните поколения. Нека го направим подобаващо. Бързо приключване на здравната криза ще добави 9 трилиона долара към глобалния брутен вътрешен продукт до 2025 година. Прозорецът от възможности обаче се затваря бързо", заяви Кристалина Георгиева.

Бедните страни ще се нуждаят от 200 милиарда долара за борба с пандемията за 5-годишен период, а след това и от други 250 милиарда за връщане към траекторията за догонване на страните с по-високи доходи, изтъкна Георгиева. Тя отбеляза, че нараства подкрепата за разширяване на Специалните права за тираж на Фонда с 650 милиарда долара.

Мярката ще помогне на всички страни-членки, но преди всичко на най-уязвимите, които ще увеличат резервите си без да прибавят нова дългова тежест. Георгиева посочи необходимостта от подкрепа на малкия и средния бизнес пред очаквания ръст от банкрути тази година на фона на действията по орязване на заеми и грантове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: На 1 и 2 април учениците ще учат онлайн
Официално: На 1 и 2 април учениците ще учат онлайн
Откриха втората черна кутия на индонезийския боинг
Откриха втората черна кутия на индонезийския боинг