МВнР: ЕС категорично осъжда незаконните действия на Русия в Чехия

от БНТ
12:00, 22.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
мвнр категорично осъжда незаконните действия русия чехия
Слушай новината

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел излезе с декларация от името на ЕС в солидарност с Чехия по повод незаконните действия на територията на страната.

В нея се посочва:

"Европейският съюз категорично осъжда незаконните действия на територията на Чешката република, които са причинили експлозията в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г. Тя доведе до смъртта на двама чешки граждани, предизвика сериозна заплаха за цивилното население и причини огромни материални щети. ЕС приема изключително сериозно заключенията на чешките власти, основани на обстойно разследване, че офицери от руското военно разузнаване ГРУ са извършили тези действия.

Европейският съюз е дълбоко загрижен от всяко грубо нарушение на международното право и суверенитета на Чешката република, както и от всякакви подобни действия, насочени към която и да е друга държава членка на ЕС. Русия трябва да се откаже от действия, застрашаващи сигурността и стабилността в Европа и противоречащи на международните задължения на Русия.

Европейският съюз изразява пълна солидарност с Чешката република, подкрепя действията, предприети от нейните власти до момента, и е готов да подкрепи по-нататъшните усилия за изправяне на отговорните лица пред съда. ЕС осъжда несъразмерната реакция и последващите заплахи на Руската федерация към Чешката република. Разрушителните действия на руските разузнавателни служби срещу интересите и сигурността на ЕС и неговите държави членки ще продължат да бъдат посрещнати с най-твърда решителност и по подходящ начин, включително на ниво Европейски съюз".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обявиха четиридневен полицейски час в цяла Турция
Обявиха четиридневен полицейски час в цяла Турция
Даниел Митов: ГЕРБ няма да върне мандата днес
Даниел Митов: ГЕРБ няма да върне мандата днес