НОВИНИ

МВР и "Гранична полиция" са получили висока оценка от австрийските власти

вътрешният министър Калин Стоянов в Австрия
bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 25.10.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

МВР и "Гранична полиция" са получили висока оценка от австрийските власти, става ясно след посещението на вътрешния министър Калин Стоянов във Виена.

Стоянов проведе работна среща с австрийския си колега Герхард Карнер, а основната тема на разговора е била свързана с нелегалната миграция и сътрудничеството между полицейските структури на Австрия и България. В срещата участие е взел и директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов.

Министър Стоянов е представил актуалната миграционна ситуация у нас, като е подчертал, че благодарение на реорганизацията в работата на Гранична полиция и доброто сътрудничество с турската страна, се отчита спад повече от два пъти на заловените нелегални мигранти на българо-турската граница.

От българска страна са посочени предприетите мерки в борбата с трафика на мигранти, както и фактът, че за охраната на границата страната ни е ангажирала сериозен човешки, технически и финансов ресурс.

"Получихме много висока оценка за дейността на Министерството на вътрешните работи и в частност на Гранична полиция за постигнатите до момента резултати. Продължаваме да работим активно, за да променим позицията на Австрия по отношение членството на България в Шенген", коментира след срещата министърът.

По думите му причините за отказа на Австрия се крият не в дейността на българските служби, а в недоброто функциониране на настоящото шенгенско пространство.

"Австрийските власти аргументират своето твърдение, че шенгенското пространство не функционира, като цяло с това, че много от държавите във вътрешността на ЕС затягат контрола по техните граници. Но тук е хубаво да стане ясно, че всички държави, които затягат контрола, все още са на мнение, че ние следва да бъдем част от шенгенското пространство. Аз и делегацията, с която бяхме във вчерашния и днешния ден, не чухме нито един смислен аргумент, поради който България да не бъде приета в Шенген до края на настоящата календарна година", коментира още Калин Стоянов.

Той отправи официална покана към вътрешния министър на Австрия да посети България и на място да се запознае с всичко, което страната ни е постигнала по охраната на външната граница на Европейския съюз.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви нарушения са допуснати при разследването на убийството в Цалапица?
Какви нарушения са допуснати при разследването на убийството в Цалапица?
Израел обяви, че е спрял бойци на Хамас да навлязат в страната по море
Израел обяви, че е спрял бойци на Хамас да навлязат в страната по море