Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МВР: Нови схеми при корпоративния вот, един глас се търгува от 50 до 100 лв.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
11:00, 30.09.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
живо 550 разкрити престъпления края август досега получени 250 сигнала купуване гласове
Слушай новината

МВР е извършило над 97 специализирани полицейски операции, свързани с нарушаването на изборните права на гражданите от края на август досега, отчете главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Акциите се провеждат с участието и на много други институции и са насочени към превенция на действията на криминалния контингент в страната.

Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията срещу търговията с гласове и корпоративния вот вече обхваща цялата страна и ще продължи до 24 часа на 2 октомври.

Между 50 и 100 лева се търгува един глас, отчетоха от МВР.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че през тази кампания сигналите са по-малко от тези на предишни избори. Наблюдават се обаче нови схеми - най-вече, свързани с така наречения корпоративен вот.

"Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали", обяви Демерджиев.

Констатирани са и райони, в които голяма част от населението са обявили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласуват с хартиена бюлетина.

"Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого срещу кого е подаден. Не очаквам нашата работа да приключи в полунощ на 2 октомври. Вероятно следващите дни ще има още акции", каза Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи призова възможно най-много хора да упражнят правото си на глас на 2 октомври, защото високата избирателна активност е най-доброто противодействие на търговията с гласове.

Служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров представиха обобщени данни за предприетите от МВР действия в контекста на подготовката за произвеждането на изборите за Народно събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22-ма са задържани в Старозагорско за различни престъпления
22-ма са задържани в Старозагорско за различни престъпления
7 души са задържани за търговия с гласове в Плевенско
7 души са задържани за търговия с гласове в Плевенско