НОВИНИ

Иван Гешев скъса оставката си, призова Сарафов да си я подаде

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:07, 15.05.2023 (обновена)
6404
Чете се за: 12:57 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев няма да подава оставка, той я скъса демонстративно пред медиите и нарече част от политиците - политически боклук. Отправи обвинения към ГЕРБ и ДПС и поиска оставката на зам.-главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов.

В отговор на Гешев, Сарафов също даде изявление, каза, че се страхува за живота си и отново призова ВСС да отстрани главния прокурор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отхвърли твърденията на Гешев за вмешателство на ГЕРБ в искането за освобождаване му. А Мустафа Карадайъ коментира, че когато ДПС са говорили за реформи в съдебната система позицията им винаги е била принципна.

Иван Гешев заяви, че е бил поканен до 10.00 ч. да подаде оставка, като е било споменато и семейството му.

"Това е моята оставка. А това е химикалката ми", каза Гешев и скъса оставката си.

Обясни още, че след като се прибрал от Съединените щати получил послание:

"Бях поканен до 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и, че това, ако не го направя, някой ще натисне, копчето "enter" с някакви неща, с някакви видеоклипове и за това по-добре да проява благоразумие, защото животът продължава. Свършваше с: "Don't worry, be happy"."

Главният прокурор не отговори от кого е посланието:

"Беше неподписано и мога да предполагам. Когато се убедя от кой е и съм сигурен, и дали е приближен до някоя политическа партия, примерно ГЕРБ или някаква друга, ще ви уведомя".

И допълни, че не подава оставка, защото не се страхува: "Съдията Фалконе е казал: "страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж""

Според Гешев моделът в страната е олигархичен: "Обединиха се политическата мафия, оригарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. И днес се надявам това да е началото на края на този олиргахичен модел".

По думите на главния прокурор натиска да се оттегли започнал преди няколко месеца: "Тогава получих предложение, завоалирано, казаха че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел, или в Турция. А и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия, не го взех насериозно".

Борисов отговори на Гешев: На никого не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал

Според Гешев, опита за атентат срещу него бил с цел убийство, но експертизите щели да дадат окончателен отговор на тази теза. Подчерта, че разследването ще бъде подпомогнато както от експерти на ЕВропол, така и на други партньорски служби, които не назова. Обясни още, че в неделя на 7 май от Съединените щати решил да даде интервю за "По света и нас", за да разсее спекулациите появили се след взрива.

"Сутринта в понеделник, съжалявам мога да изпусна хронологично някои неща, но там има часова разлика, мой приятел от провинцията ми сде обади, близък до ГЕРБ и каза, че притеснен Бойко Борисов, лицето Бойко Методиев Борисов, му се обадил и казал, попитал го, къде е семейството ми. Той казал, че не знае. Той казал: "а, не знаеш". Семейството ми беше в една приятелска държава, подпомогнато от една приятелска прокуратура, към този момент. И посъветвал да спра да говоря, бил съм първа, втора, трета новина", каза Гешев.

Ексклузивно пред БНТ говори Иван Гешев: В автомобила бях със служители от НСО

Часове след това в БТА пък се появила позицията на заместника му и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов, в която Гешев е обвинен, че оказал натиск върху разследващите взрива. Тогава главният прокурор и неговият заместник разговаряли.

"Обадих му се и той каза, че го е много срам, обаче нямал какво да направи. Това е така синтез на ситуацията. И аз му казах, нали знаеш, че това не отговаря на истината. И той: Извинявай, разбери ме. Следващият ден, вторник, той ми се обади и ми каза, че ще отиде за интервю при г-жа Великова, която е тук. Беше ми много странно, викам как се свърза с нея? Ми, казаха ми да отида при нея. Викам, добре. Отивам, за да оправя нещата. Казах, добре".

Сарафов: При първоначалното ми изказване бях подведен от думите на главния прокурор за семейството му

За Гешев ключовият ден бил четвъртък:

"Г-жа Габриел каза, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор, следващия правосъден министър. Звъннах на един политик, който познавам и считах за приятел. Политик, жена. Тя каза: "Разбери ме, бях до нея, от нея го чух за пръв път". От което ми стана ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора. Лицето Бойко Методиев Борисов и може би един - двама".

След като в петък пък 6-ма от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет поискали предсрочното прекратяване на мандата му, Гешев се чул с един от тях.

"Звъннах на един член на ВСС, поговорихме си. Викам какви са тези смешни основания, нали знаеш, че няма нищо такова, нали знаеш, че има изявление на СГП, че няма процесуални нарушения. Той каза: човек, аз не съм го прочел. Дадоха ми го, само просто да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним. Ама, вика, по-добре имаш семейство, това онова. Така протече разговора общо".

Говорил и със Сарафов.

"Г-н Сарафов каза, след като прочетох, че 6 члена на прокурорската колегия са подписали така да се каже искането за отстраняването ми. Ми, ти знаеш какво стана, сега аз какво да направя, няма какво да ти кажа повече".

А след това получил и СМС от апелативния прокурор на София Радослав Димов.

"Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам".

Иван Гешев твърди, че тогава се обадил на Димов, за да разбере повече за съобщението и от него научил, че е публикувана позиция от името на прокурори от Апелативен район София в подкрепа на искането за отстраняването му.

"Попитах какво е станало, за какво съжаляваш. Той каза за становището. Кое становище, аз не бях го прочел. Накараха ме да пусна становище. Кой те накара? Сарафов".

Гешев няма представа защо шестимата от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в четвъртък вечерта са решили да внесат искане за предсрочното прекратяване на мандата му.

"Чух слух, дали е вярно или не е вярно за оказан натиск, за събирани подписи едва ли не в болници на някои от тях. Ако не е вярно, предстои да се изясни".

И изрази менине, че събитията от последните дни са разбили много митове, като този за неговата всесилност и безконтролност.

"Това, че пазя ГЕРБ и ДПС, и някои други. Между другото, ясно е, какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз. Съдейки от изявленията на някои така наречени "политици".

Допълни, че докато бил в Съединените щати с негова заповед длъжността главен прокурор се изпълнявала от заместника му Борислав Сарафов.

"Получих съобщение от един мой колега, прокурор. Който ми написа: "Здравей, Иван. Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов е казал на еди кой си, еди кой си е казал на еди кой си, и той ми каза, че трябва да прекратя делото "Барселона гейт" до петък, миналия петък".

Делото обаче било на специален надзор във ВКП и било ясно, че поради процесуални причини казусът може да приключи най-рано през есента, дори към края на годината.

"Аз ще довърша мандата си. Защото този олигархичен модел, който управлява България и заради който мизерстваме трябва да приключи. И защото аз съм българин, прокурор, магистрат и мъж. Някои други, явно не са", каза Гешев.

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Ще довърша мандата си, Сарафов трябва да прецени дали морала му, ако има такъв, бих го насочил да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура. В случай, че не го направи утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет", заяви Иван Гешев.

"Лицето Борислав Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен и сега е моментът. Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал. Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или в Турция, да имам политическа кариера евентуално в неговата партия, не го взех на сериозно и явно тогава е започнала организацията на всичко това, което виждаме", коментира Иван Гешев.

Сарафов нарече Гешев "неуравновесен" и заяви, че се страхува за живота си

Снимки: БТА

Изявлението на Гешев е в присъствието на четирима от заместниците му. Липсва само петият заместник - Борислав Сарафов. На изявлението присъства и градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Припомняме, че шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха на 12 май искане за предсрочното му освобождаване от поста главен прокурор заради тежко нарушение на служебните му задължения.

Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев

Предложението беше подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В него са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на Гешев.

На 1 май, взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция: Кемализъм срещу Ердоганизъм - кой ще спечели и как това ще се отрази на отношенията с България?
Турция: Кемализъм срещу Ердоганизъм - кой ще спечели и как това ще се отрази на отношенията с България?
Шави: След повече от 10 месеца работа сега чувството е великолепно
Шави: След повече от 10 месеца работа сега чувството е великолепно