НОВИНИ

Мария Габриел прие мандата, преговорите с ПП-ДБ продължават още 24 часа

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 18.03.2024 (обновена)
56206
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Да получат мандата в президентството влязоха членовете на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, придружени от премиера в оставка Николай Денков и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Преговорният екип на ГЕРБ и представителите на ПП-ДБ дойдоха със закъснение в президентството.

От ГЕРБ-СДС номинираха пред президента официално Мария Габриел като кандидат за премиер.

"Мария Габриел е безспорен авторитет - политик с изключително добра репутация и авторитет и в България, и в Европа. Така че смятаме, че това е достойна кандидатура и ще успее да се справи с тази изключително тежка задача", заяви Теменужка Петкова, зам.-председател на ГЕРБ.

При връчването на мандата президентът Румен Радев напомни, че ГЕРБ-СДС разполага със седем дни, за да върне папката. В отговор Габриел помоли държавния глава да обсъдят допълнителни информации и последва разговор на закрити врата.

На излизане от президентството Мария Габриел заяви, че преговорите продължават още този следобед и че имат нужда от още малко време.

"Поемам мандата с чувство на отговорност. България има нужда от стабилност въз основа на споделена отговорност, общи принципи, равнопоставеност в управлението, общо желание да върви страната напред чрез реформи. Бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ от още малко време."

Мария Габриел изрази надежда, че е възможно в следващите 24 часа преговорите да се финализират. Тя заяви, че приема мандата с отговорност за това, че България има нужда от стабилност, но стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които трябва да носят отговорността за България. Тя каза, че споразумението и Министерски съвет вървят в пакет.

"Нямаме различия по отношение на приоритетите на страната. Това, което е важно е, че и приоритетите, и реформите, и МС вървят ръка за ръка. Моля ви да ни дадете възможността това нещо в максимално кратък срок да го изговорим, Когато отсрещната страна те моли да си дадем още един шанс за преговори, преговорите продължават и то още този следобед."

Предлаганият от ГЕРБ-СДС проектосъстав на Министерския съвет е неприемлив за ПП-ДБ, заяви премиерът в оставка Николай Денков на излизане от президентството.

"В пакет вървят както споразумението - текстът е ясен и конкретен, така и съставът на Министерския съвет. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението или не, до вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Ако трябва ще доуточним още текстовете и можем да погледнем състава на Министерския съвет. Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно. Сутринта това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път, в този вид за нас е неприемливо. Тепърва ще обсъждаме и състава. След като приключат преговорите, когато има общо съгласие, тогава с Мария Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни", заяви Николай Денков.

Малко преди 12.00 ч. източници на БНТ потвърдиха, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел". Според проектосъставът на МС, предлаган от ГЕРБ, Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси.

Снимки: Десислава Кулелиева

След брифинг снощи на преговарящия екип, начело с Мария Габриел, стана ясно, че ГЕРБ настоява за равнопоставеност в управлението и ако не успеят да се разберат до 12.00 часа Габриел ще върне празна папка на президента.

Последва незабавна реакция на ПП-ДБ, които изтъкнаха, че при безпрецедентната политическа криза усилията за постигане на споразумение не трябва да спират за краткото време, което остава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи тренировъчен полет на въздушната линейка
Първи тренировъчен полет на въздушната линейка
Балет на открито: Масов клас в Мексико
Балет на открито: Масов клас в Мексико