НОВИНИ

Решиха за ваксинацията с "Астра Зенека"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 19.04.2021
7902
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

На днешното си заседания Ваксинационният щаб взе следните 5 решения по отношение на ваксината на "Астра Зенека" и как процедираме с българските граждани, заяви на брифинг пред медиите министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Решенията са:

1. Ваксината на "Астра Зенека" няма да се прилага при жени под 60 -годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на "Астра Зенека", които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер" - не по-рано от 84 дни от първата доза на "Астра Зенека". Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

4. При лица, заболели от Ковид след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца, след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Клинични проучвания за ефекта от комбинирането на ваксините на "Астра Зенека и Пфайзер" няма.

На този етап още няма решение на Европейската агенция по лекарствата за смесването на двете ваксини, стана ясно още на брифинга.

Щабът препоръча хората, които нямат странични реакции след първа ваксинация с "Астра Зенека", да вземат втора доза от същата ваксина.

"Само тогава можем да бъдем сигурни, че техният имунизационен цикъл е завършен във всички фази", наблегна Ангелов.

Министърът в оставка обаче напомни, че тези, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране.

Той съобщи също, че ще се отворят зелени коридори за ваксиниране в началото на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайфунът Суригае връхлетя Филипините и предизвика силни вълни
Тайфунът Суригае връхлетя Филипините и предизвика силни вълни
Британец е първи на СК по модерен петобой
Британец е първи на СК по модерен петобой