НОВИНИ

Началникът на отбраната: Алиансът и демократичния свят са изправени пред сериозно изпитание

Николай Минков
от Николай Минков
10:13, 21.02.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
началникът отбраната алиансът демократичния свят изправени сериозно изпитание
Слушай новината

В момента Алиансът и демократичният свят са изправени пред сериозно изпитание . "Новата реалност" днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективната и националната сигурност и отбрана. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на втория ден от ежегодната конференция, на която той прави анализ за състоянието на въоръжените сили през предходната година.

"Най-важната фундаментална задача на НАТО за ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците, в унисон с чл. 5 от Вашингтонския договор, придобива още по-голямо значение. Единството, солидарността и сплотеността на страните-членки на Алианса се явяват основният "център на тежестта ни", каза адмирал Ефтимов.

"Ето защо, взетите решения пo време на срещата на върха във Вилнюс бяха от изключително значение за засилването на съюзния, възпиращ и отбранителен потенциал, но и поставят нови предизвикателства пред Въоръжените ни сили. В този контекст искам да припомня, че преди член 5-и от Вашингтонския договор стои член 3-и. В него е записано, че за по-ефективното постигане на целите на договора, държавите-членки самостоятелно или съвместно ще поддържат и изграждат своя индивидуален или колективен капацитет за отговор на въоръжено нападение. В тази връзка, избрах темата на конференцията: "Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана", допълни той.

Форумът ще се проведе в следващите два дни. Участие ще вземат представители от командната структура и структурата на силите на НАТО. В него участва и началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеоконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката на Съвместното командване на силите в Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и началникът на щаба на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-майор Георгиос Калампокас.

"Както става ясно от темата, фокусът е поставен върху необходимите способности на нашите Въоръжени сили за планиране, водене и осигуряване на операциите в контекста на изискванията на Алианса и поставените задачи по възпирането и отбраната в нашия регион. За да осигурим изпълнението на Концепцията за възпиране и отбрана и колективната сигурност, трябва да имаме синхронизация между съюзното и националното планиране, осигуряване на достатъчно сили и условия за допълнително развръщане, особено в сухопътния домейн. Ще търсим предложения и отговори по редица въпроси, произтичащи от съюзните планове за отбрана в почти всички домейни на съвместните операции", подчерта адмирал Емил Ефтимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът, прегазил момче на пешеходна пътека, е пуснат още на 1 февруари
Шофьорът, прегазил момче на пешеходна пътека, е пуснат още на 1 февруари
Левски прати Нейтън Олдър в Спортист Своге
Левски прати Нейтън Олдър в Спортист Своге