НОВИНИ

Над 1000 мигранти са достигнали бреговете на Италия за денонощие

1000 мигранти достигнали бреговете италия денонощие
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:55, 24.07.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Над 1000 мигранти пристигнаха в Италия в рамките на няколко часа, докато стотици други, спасени от хуманитарни кораби, чакаха на пристанище, за да бъдат приети, съобщиха неправителствени организации и властите в неделя.

Между 1 януари и 22 юли 34 000 души са пристигнали в Италия по море в сравнение с 25 500 през същия период на 2021 г. и 10 900 през 2020 г., съобщи италианското вътрешно министерство. Над 600 души, опитващи се да прекосят Средиземно море с риболовен кораб, бяха спасени в събота от търговски кораб и бреговата охрана край Калабрия, в южния край на Италия. Те са разтоварени в няколко пристанища в Сицилия. Властите извадиха и пет тела на мигранти, загинали при неизяснени досега обстоятелства.

На остров Лампедуза около 522 души от Афганистан, Пакистан, Судан, Етиопия и Сомалия пристигнаха в късните часове на събота с 15 различни лодки от Тунис и Либия. Според италианските медии приемният център на острова е претоварен. С капацитет от 250-300 души, в момента той приема 1200, според агенция АНСА.

Неправителствени организации продължиха да връщат стотици мигранти, изпаднали в беда в Средиземно море. SeaWatch съобщи, че е извършила четири спасителни операции в събота. „На борда на SeaWatch3 имаме 428 души, включително жени и деца, бременна жена в деветия месец и пациент с тежки изгаряния“, се казва в акаунта му в Twitter.

OceanViking, управлявана от неправителствената организация SOS Mediterranean, съобщи, че е извадила 87 души, включително 57 непридружени непълнолетни, които са били натъпкани на „претъпкана надуваема лодка в беда в международни води край Либия“.

Миграционен път в централната част на Средиземно море е най-опасният в света. Международната организация по миграция изчислява, че 990 души са загинали и изчезнали от началото на годината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българки ще водят националния отбор на Норвегия на Световното първенство по художествена гимнастика у нас
Българки ще водят националния отбор на Норвегия на Световното първенство по художествена гимнастика у нас
Опасно горещо днес, очакват се превалявания през нощта в Североизточна България
Опасно горещо днес, очакват се превалявания през нощта в Североизточна България