НОВИНИ

Над 154 млрд. евро ще получат автономните региони в Испания догодина

близо 1545 млрд евро получат автономните региони испания 2024
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:54, 12.12.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Европа
Слушай новината

Автономните региони в Испания ще получат през следващата година почти 15% повече средства от централното правителство в сравнение със сегашната, обяви четвъртият вицепремиер и министър на финансите Мария Хесус Монтеро в рамките на Съвета за фискална и финансова политика. Това е форум, който не се е събирал от година и половина и който търпи критики от регионалните правителства заради опрощаването на заем от 15 милиарда евро за Каталуния след подписването на споразумението между Карлес Пучдемон и Педро Санчес срещу подкрепа за втория му премиерски мандат.

Точната сума, която ще достигне до автономните региони е 154 милиарда и 467 милиона евро, което е своеобразен исторически рекорд, тъй като никога до сега не са разпределяни толкова много пари от централното правителство.

На срещата, която има за цел да одобри целите за дефицита и дълга на общностите, които ще служат като отправна точка за подготовката на Общия държавен бюджет за 2024 г. не присъства министърът на икономиката на Каталуния Наталия Мас, което предизвика недоволството на останалите регионални министри.

Според тях не е справедливо Каталуния да получи повече привилегии при опрощаването на 20 % от дълга си към Регионалния фонд за ликвидност, а според министъра на финансите в правителството на Санчес - Мария Хесус Монтеро, опрощаването ще обхване и други автономни региони. Тя бе контрирана от региона на Мадрид, който се управлява от опозиционната Народна партия, от където заявиха, че това е единственият регион, който няма дългове и тези, които имат трябва да си ги плащат, а не да чакат да им ги опростят.

Що се отнася до отсъствието на каталунския министър на икономиката, коментарът на министъра на икономиката от централното правителство Надя Калвиньо бе, че не му "отдава толкова голямо значение". За да влезе в сила, държавният бюджет трябва да бъде одобрен в Сената, където Народната партия има абсолютно мнозинство. Ако това не се случи, ще бъде заложен дефицита, който предишното правителство на Санчес включи в програмата си за стабилност до 2026 година, която предостави на Брюксел или 3% и публичен дълг от 110% от БВП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Травма вади Рийс Джеймс от състава на Челси за около 3 месеца
Травма вади Рийс Джеймс от състава на Челси за около 3 месеца
Екстрадират в Германия още един българин, работил в колцентър
Екстрадират в Германия още един българин, работил в колцентър