НОВИНИ

Над 16 млн. лв. ще получат рибари, рибовъди и преработватели зараду загубите им от COVID-19

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:04, 14.05.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Бизнес

Над 16 млн. лева ще получат рибари, рибовъди и преработватели, за да бъдат намалени загубите им заради коронавируса. Това обяви земеделският министър Десислава Танева. Очаква се заявления за евросредствата да се приемат още в края на май. От тях обаче няма да могат да се възползват най-малките производители и рибари.

Средствата по земеделската програма ще бъдат разпеделяни по три мерки - за временно преустановяване на улов, за преработващи предприятия и за фирми, занимаващи се с развъждане на риби.

Десислава Танева, министър на земеделието: В преработката 100% от регистрираните оператори ще могат да се възползват от тази помощ, по отношение на риболовната дейност, както и господин Милев каза, ще могат да се възползват корабите, които са легални с легална дейност декларирали са улова.

Максималната помощ е до 80 хиляди лева, като се очаква близо 200 фирми да се възползват. Ще бъдат отпускани евросредства по рибарската програма само на дружества, които работят на светло, както и на собственици на кораби с не по-малко от 120 дни на море през последните две години.

Тачо Пашов, председател на Асоциацията на рибопроизводителите: Действащите риболовни кораби, които ще бъдат подпомагани по мярката, са около 100 кораба, така изчислена финансовата помощ показва, че парите ще стигнат, като ще бъдат подпомагани хората, които са на светло.

От сектора отчитат, че след обявяване на пандемията спадовете в рибарството и аквакултурите достигат между 20 и 70 на сто. Друга мярка, която помогна на сектора, е, че българска риба се предлага вече повече в големите вериги магазини.

Йордан Господинов, Асоциация на производителите на рибни продукти BG Fish: В някои подсектори, да кажем при мидите, намалява търговията - 60-70-80%, което е пагубно за една ферма за миди, а някои кораби директно престуановиха дейността въобще.

Междувременно в Бургас близо 80 рибари протестираха срещу удължената забрана за улов на бяла мида.

Георги Рахнев - собственик на цех за преработка на бяла мида: Ние не сме против забраната и искаме да има забрана през размножителния период, но не такава заповед, която не почива на нищо. И точно по време на тая криза да оставим хората без работа и да чакат на подаяния е най-малко глупаво.

В отговор земеделският министър коментира, че приоритет е спасяването на биоразнобразието и популацията на мидата.

Десислава Танева, министър на земеделието: Трябва да намерим баланс, който да ни даде това уравнение, достатъчно помощ и достатъчно биоразнообразие.

Ресорна асоциация дори е предложила да бъде удължен срокът на забраната за улов.

Предложението за забрана дойде от нашата асоциация по решение на управителния ни съвет, тъй като 90% от мидата се изнася от три предприятия, които и трите са в нашата асоциация.

Действително ресурсът трябва да се запази, трендът на ууловите през последните години спада с по 100-200 тона на година.

Рибари днес протестираха и в силистренско заради удължената забрана за улов на дунавска скумрия.

Афтени Чобанов: Да се уеднакви риболова между двете страни на р. Дунав. Не може популацията в Румъния да една, а в България друга.

Първите средства за подпомагане на рибарите ще бъдат отпуснати през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домашните котки в Австралия убиват близо 300 милиона животни годишно
Домашните котки в Австралия убиват близо 300 милиона животни годишно
Масови проверки на търговски обекти в Бургас
Масови проверки на търговски обекти в Бургас