Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Над 2500 военнослужещи са оказали помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 10.10.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
разруха богдан слатина водната стихия десетки военни доброволци помагат пострадалите
Слушай новината

2527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се включиха в помощ на хората от населените места, пострадали от наводнението в община Карлово в началото на септември. В продължение на 28 дни - от 2 до 29 септември, военнослужещите бяха там, където имаше нужда от тяхната помощ, посочват от Министерство на отбраната.

В дейностите, ръководени от командира на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, бяха използвани 205 специализирани машини.

Благодарение на техния труд в с. Каравелово са почистени 90 къщи, 104 дворове, 2 обществени сгради и 3 км засегнати улици. В село Богдан са почистени 67 къщи, 70 дворове и около 3 км от засегнатите улици, обобщават от ведомството.

Военнослужещите помогнаха и на жителите на с. Слатина.

Още в първите часове на наводнението по искане на областния управител на област Пловдив и на кмета на община Карлово военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада се притекоха на помощ на жителите в наводнените села и с бързите си действия евакуираха хора. В спасяването им се включи и шестчленен екипаж с вертолет AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово. Осем човека бяха открити и извлечени с лебедка и колан, както и с кош, на борда на вертолета от покривите на обградените от вода къщи.

Военнослужещите от 61-а бригада също участваха в транспортирането на тежко болни хора. Те доставяха храна и вода за населението. Специалисти от 61-а Стрямска мехнаизирана бригада поставиха инженерни съоръжения за възстановяване на комуникациите и снабдяването към бедстващите райони.

Военнослужещите разчистваха пътната инфраструктура, почистваха дворовете и домовете на хората от дървета, натрупани клони, тиня, кал и други предмети, довлачени от водата. Помогнаха за изхвърлянето на унищожената битова техника, за спасяването на оцелялата покъщнина и за разчистването на затрупани коли. С военни водоноски беше осигурена вода в бедстващите райони, а до възстановяване на водоснабдителната система в Карлово военнослужещи разнасяха вода, осигурена от Българския червен кръст, за болницата и детските градини и ясли в града.

До 10 октомври военнослужещи от Сухопътните войски с многоцелеви ескаватор „Комацу“ продължиха да участват в довършителните аварийно-възстановителни дейности в село Слатина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст в производството и разпространението на ток, газ и топлоенергия, отчитат от НСИ
Ръст в производството и разпространението на ток, газ и топлоенергия, отчитат от НСИ
ГЕРБ подозира манипулация на машините за гласуване и настоява за проверка
ГЕРБ подозира манипулация на машините за гласуване и настоява за проверка