НОВИНИ

Над 34 милиона дози ваксини са изнесени от EС въпреки ограниченията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:14, 11.03.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Европа
милиона дози ваксини изнесени въпреки ограниченията
Слушай новината

Европейската комисия съобщи днес, че удължава до края на юни временните ограничения за износ на ваксини срещу COVID-19, произведени в ЕС. Ограниченията засягат само ваксините на производителите, с които ЕК е слючил предварителни споразумения за доставка.

Въпреки ограниченията ЕС е издал 249 разрешения за износ към 31 страни по света за последните шест седмици. Става дума за над 34 милиона дози ваксини. Сред страните, получили ваксини, произведени в ЕС, са Великобритания, Канада, Мексико, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Чили и Малайзия.

От Комисията казват, че няма проблем фирмите, които произвеждат в ЕС, да изнасят, ако изпълняват и ангажиментите си по договорите към ЕС. Фон дер Лайен коментира преди дни, че проблеми има единствено с доставките има “Астра Зенека”.

Въпросът за производството и износа на ваксини обтяга допълнително отношенията между ЕС и Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че ЕС не може да бъде обвиняван във „ваксинен национализъм“.

Според него не ЕС, а Обединеното кралство и САЩ са наложили категорични забрани за износ на ваксини или компоненти за ваксини, произведени на тяхна територия. Той припомня, че Европейският съюз, който има най-голям капацитет за производство на ваксини в света, просто е въвел система за контрол на износа на дози, произведени в ЕС. Мишел напомня, че повечето ваксини с които Израел е ваксинирал населението си са били произведени в Белгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съществено по-топло ще бъде времето в петък
Съществено по-топло ще бъде времето в петък
Синапов е най-напред от биатлонистите ни в Нове Место
Синапов е най-напред от биатлонистите ни в Нове Место