НОВИНИ

Над 5 000 български кандидат-студенти продължават образованието си в чужбина

близо 500 български кандидат студенти продължават образованието чужбина
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 28.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:16 мин.
Образование

Над 5000 български кандидат-студенти - бакалаври и магистри продължават образованието си в западни университети тази есен. Значителна част от тях вече са отпътували за държавите.

Данните бяха оповестени по повод предстоящото издание на международното изложение - "Световно образование", което ще се проведе между 1 и 6 октомври.

Броят на отказалите се от обучение зад граница ученици и кандидат-студенти е под 5%, отбеляза Николай Христанов:

"Очакванията бяха за отлив предвид паниката и страха. С изненада установихме, че много български семейства и ученици не се отказват от мечтите и стремежите си за образование в чужбина".

Пребиваването на студентите е съобразено с условията за обучение в рамките на пандемията, като повечето западни университети предложиха хибридния модел на обучение – онлайн и присъствено.

"Всеки студент може да реши как да започне обучението си - дали онлайн, или присъствено, нещо, което зависи от обстановката в съответната държава. Повечето от приетите по световно образование студенти започват учебната година от октомври в реални условия", каза Христанов.

Нидерландия, Белгия, Франция, Дания и Швеция са сред търсените образователни дестинации, стабилен остава и интересът към Италия и Испания.

След Брекзит Ирландия набира популярност сред студентите.

Увеличават се и запитванията за задокеански дестинации като САЩ и Канада.

„Световно образование“ отчита 27% ръст на заминалите по проекта деца за средно образование в елитни училища в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция.

Около 1200 българи отново ще се обучават в британски университети, което е спад от около 10% от миналата година.

Въпреки промените в условията за прием на Острова след Брекзит, в офисите на Интеграл вече са заявени първите 11 ранни кандидатури за Великобритания, от които 5 за Оксфорд и Кеймбридж за специалности Компютърни науки, Математика, Право и Биология. Въпреки повишаване на цената на обучение, която ще се движи в среден диапазон от 16 000-23 000 паунда, британските институции търсят начини за допълнително финансиране на студентите от ЕС.

В рамките на изложението ще се представят и първите оферти като тази на университета Есекс, който вече предлага за българи стипендия от 5 000 паунда за покриване на таксата за образование и допълнително финансиране от 2 000 паунда за разходи за живот за първата година. Непроменени остават таксите за граждани на Обединеното кралство; българи, които имат и статут на уседналост, както и тези, които започнат своето обучение преди 1 август 2020 г. Сред търсените специалности, които се предлагат основно от университети на Острова, са Дизайн на електронни игри, Генетика, Биомедицина и Наука за здравословното хранене.

От догодина европейските граждани ще бъдат третирани като международни студенти.

България заема 5-о място по прием на международни студенти в Нидерландия с общ ръст на кандидатите от 3200 на 3680 студенти към 2020 г., с което се нареждаме след страни като Германия, Италия, Китай и Белгия. Основно расте броят на студенти, които се обучават в академични университети – от 1100 на 1458. Останалите 2222 се обучават в университети с практическа насоченост. Основно българи се обучават в университети като Tilburg University, Eindhoven University, University of Groningen, Fontys University of Applied Sciences, Erasmus University Rotterdam, част от които ще участват в изложението. Предпочитани специалности тук са Икономика, Международен бизнес, Компютърни науки и Инженерство.

Изложението ще предостави информация за първи път за два ирландски университета - държавния Dundalk Institute of Technology и частния Griffith College Dublin, тъй като Ирландия се превръща в новата достъпна възможност за кандидатстване с английски език след Брекзит със специалности на европейско ниво като Бизнес, ИТ, Биотехнологии, Инженерни програми.

В останалите държави учебната година стартира нормално – присъствено в клас с всички необходими предпазни мерки, съобразно предписанията на местните здравни власти. Като основни алтернативи на обучението в Англия, консултантите посочват програмите за обучение на английски в училища в Португалия и Испания.

Предвид ръста на кандидатите, в България ще пристигнат представители на швейцарския престижен Collège Lycée Saint Charles, който от 2020 въвежда IB дипломната програма след 10-ти клас и предоставя преференциални стипендии в зависимост от успеха от входните тестове. Сред участниците ще са и оглавяващият класациите на Великобритания Oxford International College, D’Overbroecks Oxford, Bromsgrove school, Abbey DLD, BBIS Berlin Brandenburg International School, чиито възпитаници се готвят за прием в топ университетите от Оксбридж групата.

Във форума ще участват най- предпочитаните у нас университети от Великобритания, Нидерландия, Дания и елитни средни училища от Англия и Швейцария. Те ще представят новите си програми и форми на обучение, стипендии за България.

Специализирани информационни центрове за кандидатстване във Великобритания, Нидерландия, Франция и Белгия, Дания и Швеция, Германия и Австрия, САЩ и Канада ще предоставят индивидуални консултации за избор на образование в чужбина.

Въпреки пандемията 46 деца са пътували на езиков курс през това лято, съобщават още консултантите. Езиковите центрове вече се подготвят за лято 2021, като най-активни са центровете в Германия, Швейцария, Ирландия и част от тези във Великобритания.

По време на „Световно образование“ ще бъде предоставена информация, както и записвани деца за Лято 2021 по цени от 2020 г. и включване в групови ваканции в Германия, Англия, САЩ, Португалия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Горанов е с коронавирус, под въпрос за мача с Унгария
Иван Горанов е с коронавирус, под въпрос за мача с Унгария
Завръщане на джудото след COVID-19
Завръщане на джудото след COVID-19