НОВИНИ

Над 5 години затвор за двама от участниците в размириците във Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:30, 08.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
безредици великобритания 100 арестувани крайнодесни протести снимки
Снимка: БТА
Слушай новината

Първи присъди за участници в размириците, които обхванаха Великобритания през изминалата седмица. Двама мъже бяха осъдени на общо над 5 години затвор за нарушаване на обществения ред по време на протестите, които пламнаха след като 17-годишен уби три малки момичета в Саутпорт.

Съдът в Ливърпул осъди 43-годишния Джон О'Мали на 2 години и 8 месеца затвор, заради участието му в бунтовете. О'Мали, който е жител на Саутпорт, бил част от групата от над 100 души, които направиха опит да подпалят местната джамия. По време на протеста напрежението се покачи и бяха ранени над 50 полицаи. Според прокуратурата, Джон О'Мали е бил сред главните действащи лица по време на сблъсъците. Самият той пледира виновен и се извини за действията си.

2 години и 8 месеца е присъдата и на втория обвиняем - 69-годишният Уилям Нелсън Морган от Ливърпул. Той се е признал за виновен за нарушаване на обществения ред и притежание на оръжие. В събота вечерта Морган е нанесъл множество удари на полицейски служители с бухалка, участвал е и в подпалването на кофи за боклук и няколко сгради, хвърлял е и тухли по органите на реда и прозорци.

Над 420 са общо задържаните за размириците във Великобритания. Напрежението на Острова ескалира, след като беше разпространена фалшива информация, че убиецът от Саутпорт е бежанец. Премиерът Киър Стармър даде заявка, че всички участници в бунтовете ще понесат закона с цялата му тежест. Британският крал Чарлз Трети е пожелал да бъде информиран ежедневно за ситуацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн е втора, а Стилияна Николова е пета след първите два уреда на квалификациите за многобоя
Боряна Калейн е втора, а Стилияна Николова е пета след първите два уреда на квалификациите за многобоя
Победа с туш класира Магомед Рамазанов на полуфинал в Париж
Победа с туш класира Магомед Рамазанов на полуфинал в Париж