НОВИНИ

Над 800 участници от 22 държави ще стартират в първото издание на "L'Etape България от Тур дьо Франс"

Етапът в България е вторият най-голям на Балканите и предизвиква сериозен интерес сред колоездачната общност

800 участници държави стартират първото издание 39etape българия тур дьо франс
bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 28.07.2023
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Над 800 участника от 22 различни държави ще бъдат на старта на първото издание на L`Etape Bulgaria by Tour de France във Велинград. Средната им възраст е 40,4 години, а 85 от тях са жени. Най-възрастният участник е на 79 г. от Русе.

Това обяви по време на финалната пресконференция във Велинград организаторът от Спортен клуб "Спорт за всички – София в Европа" - Даниел Дуков.

Етапът в България се провежда на 30 юли, а генерален спонсор е една от най-сериозните пътно-строителни компании в България "Европейски пътища". Тя е изградила и поддържа трасето, по което минава турът с неговите два маршрута – дълъг (102 км) и къс (57 км). Той тръгва от центъра на Велинград и преминава през редица живописни родопски села, сред които Абланица, Цветино, Горна Дъбева, Враненци, продължава към главния път, идващ от Сърница, и финишира отново в центъра на града.

Това е втората най-голяма надпревара на Балканите под егидата на Tour de France. Другите балкански държави, в които се провежда състезанието, са Гърция и Румъния.

"Нашата мисия е да разпространяваме преживяването Tour de France във възможно най-много страни и България беше логичният избор за следваща дестинация на Етапа. Вчера инспектирах лично гравел отсечката Цветино – Горна Дъбева и мога да споделя, че състоянието й е отлично, благодарение на един от основните партньори на състезанието – "Грома Холд". Очаквам точно тази отсечка да добави допълнително предизвикателство и адреналин към надпреварата в неделя. Убеден съм, че това ще направи L`Etape Bulgaria by Tour de France едно от най-уникалните и запомнящи се издания", каза Антоан Квирс от Amaury Sport Organisation, носител на лиценза на Етапите на Tour de France, който е в България специално за състезанието.

Духът на Tour de France е пресъздаден още чрез спортно градче в центъра на Велинград, което e на разположение на състезателите и гостите на града през целия уикенд на събитието. Там любителите на колоезденето ще имат възможността да разгледат експонати от Музея на Tour de France, да се срещнат лично и да се снимат с култовия талисман на състезанието – дяволът Диди, както и да се потопят в атмосферата на едно от най-значимите спортни събития в България това лято. В съботния ден градусът на емоциите ще започне да се вдига чрез каране на 5-километрова дистанция, предназначена за семейства и приятелски любителски групи, както и каране на дистанция от 0,5 км., предназначено за най-малките любители на колоезденето. И двете събития нямат състезателен характер и целят популяризиране на колоезденето. Ще има и традиционното за Етапите на Тура паста парти.

"L’etape Bulgaria by Tour de France отваря голяма перспектива за това Велинград да се превърна в новата колоездачна дестинация на България, предлагайки страхотни условия за любителите на колоезденето. Благодаря на организаторите, партньорите и всички, които работят за това събитието да се проведе по най-добрия начин, защото именно добрата комуникация и взаимодействие между институциите, бизнеса и неправителствения сектор са гарант за качество и са заявка за още повече участници за следващото издание на състезанието догодина", сподели кметът на Велинград Костадин Коев.

"Инвестирахме в партньорството ни с L’Etape Bulgaria by Tour de France, защото искаме да сме съпричастни към популяризирането на спорта като активна почивка. Вярваме, че привличането на международни спортни събития от такъв мащаб под престижния бранд на Tour de France са огромно признание за туристическия потенциал на нашия град. В момента хотелът ни е пълен на максималния си капацитет и това е чудесно не само за нас, но и за местната икономика и за целия малък и среден бизнес във Велинград", сподели още Сиси Беличенова, която е управител на Макси Парк Хотел, в който са настанени всички международни съдии, организационни и маркетингови екипи от френска и от българска страна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляха мъж в София, има задържан
Простреляха мъж в София, има задържан
Възстановено е движението по АМ "Тракия" край Ямбол
Възстановено е движението по АМ "Тракия" край Ямбол