НОВИНИ

Над милион са потвърдените случаи на COVID-19 по света

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:08, 03.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Повече от милион са вече случаите на заразени с коронавирус по света. Обобщените данни на университета "Джон Хопкинс" сочат още, че починалите са около 55 хиляди, а излекуваните - близо 220 хиляди.

Испания надмина Италия по брой на заразените. В Италия темповете на разпространение на COVID-19 се стабилизираха.

Прогнозата на Световната здравна организация се сбъдна по-рано от очакваното. Само ден, след като предупреди, че светът е близо до един милион заразени с COVID-19, статистиката отчете дори прехвърляне на този психологически праг.

За втори пореден ден смъртните случаи в Испания са повече от 900. Властите се надяват, че това е пикът и следва спад.

Повече от 30 хиляди са излекуваните до момента. Сред тях млад баща от Ронда, провинция Малага. При първото неразположение се самоизолирал, а когато се влошил, най-големият му страх бил да не е предал вируса на семейството си.

В навечерието на Великден контролът по основните испански пътища и магистралите е засилен, за да се пресекат опитите на изкушени да нарушат карантината и да прекарат празника с близки.

В Италия тест за Ковид-19 вече може да се прави и в автомобила. Властите в северозападния град Алесандрия вярват, че това е още един начин да се ограничи разпространението на коронавируса.

Калоджеро Воланте, координатор към здравната служба на Алесандрия: Имаме капацитет да вземем проби на всеки пет минути.

Падуа и Ливорно бяха сред първите, които въведоха ваучери за храна. Те са на обща стойност близо два милиона евро и ще подпомогнат повече от 3500 домакинства в двата града.

Серджо Джордани, кмет на Падуа: Новите бедни - които загубиха работата си, домакините, тези, които затвориха магазинчетата си. Кой би предположил, че няма да имат пари да пазаруват?

Икономическите последици от пандемията предстоят, но сега най-важно е да се запази тенденцията на забавени темпове на разпространение на Ковид-19. Все още Италия стои начело на мрачната статистика с най-много смъртни случаи в света с повече от 13 900 починали и над 115 хиляди заразени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима са излекуваните от коронавируса в Пловдив
Шестима са излекуваните от коронавируса в Пловдив
83-годишна жена с COVID-19 почина в "Александровска", 485 са вече случаите в страната
83-годишна жена с COVID-19 почина в "Александровска", 485 са вече случаите в страната