НОВИНИ

Нагласите на партиите ден преди президентът да връчи мандата на Мария Габриел (Обзор)

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:09, 14.05.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите партии с реакции на днешното предложение на кандидата на ГЕРБ-СДС Мария Габриел за експертно правителство със срок на действие от една година.

БСП ще мисли за евентуално участие само в експертен кабинет, заяви още сутринта лидерът Корнелия Нинова. Сега на ход, по думите ѝ е, това, което ще им предложи Бойко Борисов. Тя твърди, че имена не са слагани на масата.

"Имаме вече покана, днес ми се обади Бойко Борисов, тя ще се състои утре. Очакваме той да предложи концепция за съставяне на правителство, приоритети, ще го изслушаме и ще свикаме НС и ще направим вътрешнопартийно допитване, след което ще решим дали да влезем в някакъв вид в съставяне на национално правителство. Нито сме разговаряли за министерства, нито за имена, първият смислен разговор ще е утре и той няма да започне с имена и квадратчета, всичко друго е измама.

Участниците в кабинета не трябва да са партийни лидери, смята тя.

Мария Габриел ще се срещне с БСП, ДПС и ИТН преди връчването на първия мандат

От "Продължаваме промяната - Демократична България" вчера заявиха, че не затварят вратата на ГЕРБ, но ще решават във вторник за кабинет "Габриел". Днес коментираха ,че чакат инициативата за нови разговори от ГЕРБ-СДС. Напомнят, че часовникът не чака.

"Ако Борисов е решил да изпрати България на нови избори, ако е решил да прави коалиция с ДПС и БСП нека не го крие зад европейския образ на г-жа Габриел. Ако е решил да разговаря с нас, по-добре да побърза, защото времето не е много. Ние нашата формула я казахме, но от другата страна не сме чули те какво предлагат, за кое са съгласни да се говори. Веднъж Борисов каза "Съгласен съм и Кирил Петков да е премиер, стига да има съгласие по програмата". После каза, че не е съгласен той да е премиер. Има три опции пред него - нови избори, ръст на популистките проруски кремълски партии като "Възраждане", втората да си направи правителство с ГЕРБ и БСП, ДПС, което не е добър вариант за България, но Борисов го има като опция, и третата опция е да разговаря с нас, като при нас вратата е отворена, опциите са ясни, ние обаче искаме гаранции за изпълнение на програмата, която предлагаме", каза Явор Божанков.

Божанков дори предлага "Служебно правителство на парламента", но не обясни как ще се формира то.

От най-малката партия в Народното събрание "Има такъв народ" са готови за среща и ще настояват за широка подкрепа за кабинет, без значение с чий мандат.

"Ако има покана, ние ще отидем, защото това ни е работата. Затова са ни изпратили хората там, както и всички депутати, а не да си мерят егото, а да вършат работа. Ако се носи отговорност, трябва да има участие в правителството. Но трябва да има ясни принципи, и кои ще бъдат останалите, просто така, "алангро", този прекрасен термин ние не говорим", коментира Тошко Йорданов.

От ДПС днес запазиха мълчание.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взаимни обвинения и искания за оставки след поредната авария на водопровода в кв. "Бриз" във Варна
Взаимни обвинения и искания за оставки след поредната авария на водопровода в кв. "Бриз" във Варна
Арда Кърджали не срещна затруднения за домакински успех над Локомотив София
Арда Кърджали не срещна затруднения за домакински успех над Локомотив София