НОВИНИ

Процедурата за освобождаване на Гешев може да приключи до края на май, коментира член на ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:37, 14.05.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Процедурата по предложението за отстраняване на главния прокурор може да приключи до края на май. Това коментира пред БНР един от членовете на Висшия съдебен съвет - Атанаска Дишева от съдийската колегия. Дишева е изненадана от действията на прокурорската колегия.

Главният прокурор Иван Гешев се завърна от САЩ

"Необяснимо е за мен самата поведението им. Защото знаете вероятно, че в четвъртък ние имахме повод да се занимаваме с този въпрос, аз самата го повдигнах, предложих чак следващата седмица да се занимаваме, но те отказаха, същите тези, които сега са вносители на предложението. Какво точно ги е мотивирало, действително не мога да кажа. Известно е на всички говоренето в публичното пространство за намеренията на обявения кандидат-премиер и всичко, което последва в това. Но иначе предложението е обосновано с обстоятелства, които действително биха могли да послужат за основание за предсрочно освобождаване, ако се докажат", каза тя.

На Иван Гешев, който късно снощи се върна от посещение в САЩ, ще му бъде връчено предложение за предсрочно прекратяване на мандата. То бе внесено от шестима членове на прокурорската колегия на ВСС. След връчването Гешев има 7 дни, за да изрази становище, да посочи доказателства, както и да иска събирането на такива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ място за България при кадетите в отборното класиране на турнир по борба
Второ място за България при кадетите в отборното класиране на турнир по борба
Медведев, Циципас и Руне записаха победи на турнира в Рим
Медведев, Циципас и Руне записаха победи на турнира в Рим