НОВИНИ

Най-малко 7 загинали при руска атака срещу град в Донецка област

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:49, 08.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Най-малко 7 души са загинали, а около 88 са ранени при руска атака срещу град Покровск в Донецка област. При нападението е била ударена жилищна сграда. Нанесени са щети на хотел и пицария, които са посещавани предимно от чуждестранни журналисти.

Покровск бил атакуван с две ракети. Първата улучила жилищна сграда. Последният етаж на блока рухнал. Загинали са четирима цивилни. 40 минути по-късно, докато спасители се опитвали да помогнат да пострадалите, срещу града била изстреляна втора ракета.

"При първия удар не ни удариха. Отидох на прозореца да видя дали всичко е наред. Говорех по телефона. Бях седнала, когато удари втората ракета. Прозорецът падна върху мен. По гърба и по крака имам рани", разказа пострадала.

При нападението са нанесени щети на хотел Дружба, в който отсядали чуждестранни журналисти. Поражения има и на пицария Корлеоне, където се събират репортери, отразяващи войната. Чуждестранни кореспонденти сравниха атаката с ракетния удар през юни срещу Краматорск, при който беше убита известната украинска писателка Виктория Амелина. Тогава беше атакувано заведение, в което се събират журналисти и доброволци.

"Ракети „Искандер“ бяха изстреляни срещу жилищни сгради. За съжаление има жертви. Има ранени и загинали", каза президентът на Украйна Володомир Зеленски.

При втората атака е загинал високопоставен представител на извънредните ситуации в Донецка област. Пострадали са дете, 19 полицаи и петима спасители.

Москва обвини Киев в масивна телефонна кампания за манипулиране на предимно възрастни хора в Русия чрез различни заплахи да извършват палежи на обществени сгради като наборни пунктове и банки. Междувременно Великобритания обяви санкции срещу още 25 военни доставчици на Русия в страни като Турция, Дубай, Иран и Беларус.

Покровск се намира на 70 километра северозападно от град Донецк и на 50 километра от фронтовата линия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер Милано обяви привличането на Ян Зомер
Интер Милано обяви привличането на Ян Зомер
Обсъждат мерки срещу отпадането от образователната система на деца и ученици
Обсъждат мерки срещу отпадането от образователната система на деца и ученици