НАП започна пълен данъчен контрол на търговията с горива

от БНТ
10:46, 12.09.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
нап започна пълен данъчен контрол търговията горива
Слушай новината

Национална агенция за приходите започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, като следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба, съобщават от пресцентъра на НАП.

В последните две седмици екипи от звеното за фискален контрол извършиха наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като провериха над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната.

Данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад със специализиран софтуер. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта.

В резултат от действията на НАП се отчита ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни.

Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.

"Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество", коментира по повод проверките изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сакскобургготски: Бих посъветвал днешните депутати да мислят за България преди всичко
Сакскобургготски: Бих посъветвал днешните депутати да мислят за България преди всичко
Мика Зайкова: Няма такова правителство, което да вземе на пенсионерите тези 120 лв.
Мика Зайкова: Няма такова правителство, което да вземе на пенсионерите тези 120 лв.