НОВИНИ

Напрежение между Китай и САЩ след посещението на Нанси Пелоси в Тайван

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:09, 03.08.2022 (обновена)
6824
Чете се за: 03:45 мин.
Политика
Слушай новината

Продължава покачването на напрежението между Пекин и Вашингтон, заради посещението на Нанси Пелоси в Тайван. Председателят на Камарата на представителите е на обиколка в Азия, като вчера следобед пристигна на необявена, но очаквана визита в Тайпе.

Пекин заплаши Вашингтон, че посещението няма да бъде оставено без последствия. Китай започна няколко военни учения по море и въздух в териториалните води на Тайван и наложи икономически санкции на острова.

Визитата на Нанси Пелоси в Тайван предизвика остри реакции на острова. И докато едни протестираха срещу посещението ѝ с плакати "тръгвай си, не искаме война".

Снимки: БГНЕС

Други я приветстваха като символ на демокрацията. Председателят на Камарата на представителите пристигна в Тайван снощи - за възможното ѝ посещение се говореше отдавна, но докато камерите не запечатаха слизането ѝ от самолета в Тайпе, никой не беше сигурен дали то ще се реализира.

След среща с президента Цай Ингвен, която според Пекин се бори за независимост от Китай, Пелоси заяви, че желанието на Съединените щати е Тайван да има две неща - свобода и сигурност. Определи визитата си като символ на "приятелство" между Вашингтон и Тайпе, но подчерта, че това не зачерква доктрината "Един Китай". Официално Съединените щати не са признали Тайван, който е смятан от Пекин за китайска територия.

"Не искаме нищо в Тайван да се случва насила. Но един от най-големите източници на сила, които съществуват, е демокрацията", заяви Пелоси.

Президентът на Тайван благодари на Пелоси за оказаната подкрепа и осъди реакцията на Китай. Вчера във въздушното пространство на острова са засечени 21 китайски бойни самолета. Днес започнаха пет военни учения по вода и въздух - част от тях - на територии, които Тайван счита за свои.

"Военните учения са ненужен отговор. Тайван винаги е бил отворен към конструктивен диалог и ще работим за постигането на стабилност и мир в региона", заяви Цай Ингвен.

Пекин наложи и икономически санкции - забранява се вносът на редица тайвански стоки. Островът изнася 30% от продукцията си за Китай. Американският посланик в Пекин е бил привикан в китайското външно министерство, където му е връчена протестна нота. Китай определи визитата на Нанси Пелоси в Тайван като "шокираща" и се закани, че ще има последствия.

Русия също заклейми посещението и го определи като опит на Вашингтон за намеса в суверенитета на трета страна. В двучасов телефонен разговор преди седмица, китайският лидер Си Дзинпин е предупредил американския президент Джо Байдън, че "който си играе с огъня, може да изгори от него" визирайки темата Тайван.

На журналистически въпрос дали одобрява посещението, Байдън е отговорил, че може би това не е най-подходящият момент за него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е унищожила 7 склада за боеприпаси в Запорожкия регион
Русия е унищожила 7 склада за боеприпаси в Запорожкия регион
1951 нови случая на COVID-19 у нас
1951 нови случая на COVID-19 у нас