НОВИНИ

Напрежение в парламента: Спорове за компенсациите за бизнеса

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:44, 20.05.2022
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

В парламента ГЕРБ обвини премиера Кирил Петков за думите му, че на българския бизнес са дадени 4 милиарда и 100 милиона лева като компенсации за скъпия ток, а на ЕРП-тата 250 милиона.

Повод за обвинението на опозицията стана писмен отговор на енергийния министър Александър Николов на запитване от ГЕРБ, от който става ясно, че изплатените компенсации за бизнеса от декември до март са един милиард и 10 милиона. В отговор премиерът определи твърденията като поредната фалшива новина.

По-късно в официално съобщение до медиите от Министерството на енергетиката уточниха, че в конкретния отговор на министър Николов не фигурират множество други компенсации, които Кирил Петков е имал предвид.

Стойността на изплатените компенсации за всички небитови крайни клиенти за месеците декември, януари, февруари и март е един милиард и 10 милиона лева, съобщава енергийният министър Александър Николов в писмения си отговор до депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Този отговор, раздаден и на медиите, даде повод на ГЕРБ да обвинят премиера Кирил Петков в лъжа, защото на 13 май е обявил пред парламента че, за да ограничи инфлацията, правителството е отпуснало 4,1 милиарда лева.

"Започват думите на г-н Кирил Петков все по-малко да имат значение и все по-малко да им вярваме", заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

"Аз се чудя кой лъже премиера Кирил Петков и го кара да става смешен, защото да сбъркаш четири пъти, забележете не с 50, 100, 200 милиона да направиш грешка, а от един милиард да кажеш, че са 4 милиарда, ставаш смешен", допълни Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

В отговор Кирил Петков обвини опозицията в съзнателно създаване на напрежение.

"По отношение на ГЕРБ няма какво да ги коментираме. Те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини. Видяхме, че след този безпрецедентен пакет, който българското правителство направи с плана срещу инфлацията и то даже не са мерки, аз бих го нарекъл план срещу инфлацията. Преди това беше къде е планът, сега, когато планът дойде, бил проинфлационен. Тези хора имат само една единствена цел в този момент - да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които според мен са абсолютно неоснователни", заяви премиерът Кирил Петков.

По-късно в парламента от "Продължаваме промяната" внесоха и декларация срещу фалшивите новини, последвана от остра реакция на ГЕРБ.

"Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация. Уважаема опозиция, толкова ли можете? Повтарянето на неистини и активирането на очаквани и неочаквани лица на българското политическо пространство след изостряне на отношенията с Русия беше комбинирано с активиране на определени фирми и бизнес кръгове, които започнаха да говорят за газова криза, за това че няма да има газ, че ще бъдат вкарани посредници, че България трябва да плаща в рубли, че не можем без руски газ, дори тази седмица уж пробългарски партии ни призовават от парламентарната трибуна да плащаме в рубли, а фактите са, че българският бизнес не усети спирането на газа", добави Венеция Нецова-Ангова от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Ние сме виновни за "Български пощи", ние сме виновни за Путин, ние сме виновни за това, че вашият министър-председател, трябваше да ги поправите, за това, че вашият министър-председател не може да каже и до днес откъде купува газ и какво прави. Знаем колеги, че след последните социологически проучвания, които показаха, че на петия месец от вашето управление вие сте на нивата от 2020 година на тогавашното правителство, знаем, че сте уплашени, още малко ви остава. Радваме ви се, довиждане и приятен уикенд", коментира Тома Биков от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В ранния следобед от енергийното министерство уточниха, че в писмения си отговор министър Николов е отговорил на конкретен въпрос на Делян Добрев за компенсациите на небитовите потребители на електроенергия и не е включил редица други плащания, пресметнати от премиера.

Сред тях са - 1,2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене". Тези средства също били използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област, одобрени са от правителството и изплащането им продължава и в момента.

- Компенсациите за всички небитови потребители за месец април;

- Компенсациите за природен газ;

- Подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до месец юни;

- Компенсациите за ВиК операторите;

- Подкрепата за студентите за смекчаване на негативите, породени от високите цени на електроенергията в общежитията;

- Одобрените първоначално от служебния кабинет компенсации за месеците октомври и ноември 2021 година, които впоследствие редовното правителство доразплати, надгради и разшири.

В допълнение от министерството уточняват факта, че компенсациите продължават до следващото решение на регулатора относно цените на електро и топлоенергията, които показват, че общият им размер ще надхвърли 4,5 милиарда лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС проведе конгрес в София, Михайлов определи протестите на феновете като "платени" (Обобщение)
БФС проведе конгрес в София, Михайлов определи протестите на феновете като "платени" (Обобщение)
Изложба в "Квадрат 500" представя непоказвани произведения на Владимир Димитров-Майстора
Изложба в "Квадрат 500" представя непоказвани произведения на Владимир Димитров-Майстора