НОВИНИ

НАТО създава нов космически център в Рамщайн

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:04, 22.10.2020
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО решиха днес Алиансът да създаде нов център за космическа защита в базата Рамщайн в Германия. Отбранителните министри провеждат двудневна видеоконферентна среща, организирана от генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг.

Новият център на НАТО е отговор на системите на Китай и Русия, които могат да заглушават и свалят спътници от орбита. Йенс Столтенберг съобщи днес, че за шеста поредна година съюзниците от НАТО увеличават разходите си за отбрана, като тази година увеличението е 4,3%.

Според данните на Алианса България е отделила за тази година 1,93% от Брутния вътрешен продукт за отбрана. Целта е до 2024 г. всички съюзници да отделят по 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбранителни разходи.

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: Министрите се съгласиха с изграждането на нов космически център на НАТО в съюзническата ни база в Рамщайн, Германия. Задачата му ще е да координира нашата космическа дейност, да подпомага мисиите на НАТО в откритото пространство и сателитната комуникация и да пази съюзническите системи от потенциални заплахи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева се срещна с Любчо Георгиевски
Екатерина Захариева се срещна с Любчо Георгиевски
Гърция налага вечерен час в голяма част от страната
Гърция налага вечерен час в голяма част от страната