НОВИНИ

НАТО засилва наблюдението в Черно море заради новата руска "предупредителна зона"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:47, 27.07.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

НАТО критикува Москва заради новата руска зона на предупреждение в Черно море, която засяга изключителната икономическата зона на България. В изявление на Алианса, разпространено след заседание на Съвета НАТО - Украйна, се казва, че новата руска зона за повишена военна заплаха създава рискове за ескалация и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море, което засяга български териториални води

Изявлението на НАТО идва, след като миналата седмица Русия едностранно прекрати Черноморската инициатива за пренос на украинско зърно и създаде в Черно море предупредителна зона на повишена военна заплаха. Москва обяви, че всички кораби, плаващи към украински пристанища ще бъдат разглеждани като превозващи военни товари.

Съветът НАТО - Украйна се събра в сряда, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска спешни консултации заради сериозната заплаха за сигурността в Черноморския регион.

В изявлението на НАТО след срещата се казва, че създадената от Русия нова предупредителна зона в Черно море попада в рамките на изключителната икономическа зона на България и създава рискове за ескалация и сериозни пречки пред корабоплаването. НАТО обяви, че засилва наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове.

"Русия носи пълна отговорност за своите опасни и водещи до ескалация действия в региона на Черно море. Русия трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с продоволствена нестабилност. Действията на Русия крият значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Засилваме подкрепата си за Украйна и повишаваме нашата бдителност. Оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От Министерството на отбраната потвърдиха, че Русия е предупредила за създаването на нова предупредителна зона в Черно море.

"Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика".

МО с пояснение за поведението на Русия в Черно море, което засяга български териториални води

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че след излизането от зърнената сделка Русия се опитва да възпрепятства износа на зърно от Украйна.

"Мерките, заявени от правителството и от НАТО вчера, продължава мониторинга на ситуацията на море.
Всички мерки, които ние сме взели, продължават действията на нашия флот по противоминната машина. Тъй като руснаците обявиха, че са унищожили някаква мина, ние продължаваме този мониторинг. И преди това го извършвахме, и сега го извършваме", каза Запрянов.

Запрянов: Русия се опитва да възпрепятства износа на зърно от Украйна през Черно море

НАТО похвали усилията на България и Румъния да продължат износа на украинско зърно по суша и море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров загуби във втория кръг на турнир в Румъния
Пьотр Нестеров загуби във втория кръг на турнир в Румъния
Росица Денчева отпадна във втория кръг на тенис турнира в Казабланка
Росица Денчева отпадна във втория кръг на тенис турнира в Казабланка