НОВИНИ

NFT пазарът остава рисков, но по-разбираем от криптовалутите

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
14:25, 28.06.2022
Чете се за: 09:07 мин.
Наука и технологии
nft пазара остава рисков разбираем криптовалутите
Слушай новината

Капиталовите пазари успяха да преодолеят спадовете и борсите в Европа и САЩ затвориха на зелена територия в края на миналата седмица.

Но какво се случва в инвестиционното поле на NFТ, колко рисково е да влагаме парите си в този нов, задвижван от блокчейн пазар, какво са блу чип проекти и как да реализираме печалба от направената инвестиция?

Всяко нещо, което има или може да има своя дигитална репрезентация в дигитална форма, може да бъде превърнато в NFT. Абревиатурата е съкращение от незаменим токен - който няма собствен блокчейн. Най-често NFT-та се намират на чужд блокчейн като Етериум или Солана. Блокчейнът осигурява защитата, а всичко свързано с NFT токена, е неговата репрезентация, която може да бъде видяна или чута, например.

Така ни обясни Симеон Светлинов, IT специалист и отдаден на развитието на блокчейн и NFT технологиите. И ни даде пример за употребата на NFT от творци:

"Ако съм музикант, мога да пусна всяка песен от новия си албум като NFT, например в мрежата на Етериум. Мога да допусна всяка песен да бъде закупена само веднъж или 2000, пъти или 2 млн. пъти. За всичко това има “умен” договор за токен стандарт. Като музикант не разбирам разликата от стандарта ERC-721 или ER-C1155, но самата платформа, предлагаща услугата за създаване на NFT, според зададените критерии преценява кой стандарт да използва за смарт контракта”.

Затова още в началото на съществуването си NFT започна да се използва за снимки, документи, договори, музика, филми, козметични предмети в игри, виртуално недвижимо имущество, колекционерски карти, аватари и т.н. NFT е по-разбираем, казва Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", защото става дума за игри, дигитални картини или виртуална недвижима собственост, а финансовият свят на крипопазара е неясен за мнозинството.

“NFT са мост между по-широката публика и света на криптовалутите,”, казва Драмалиев, “NFT има сериозни приложения не само в изкуството, но вече се вижда навлизане и в модата и спорта.”

Като инвестиционен инструмент NFT обаче не се влияят пряко от лихвените проценти на централните банки или геополитиката.

“NFT имат по-голяма зависимост от валутата-майка и след това от тенденцията на целия криптопазар, който от своя страна се влияе от горепосочените фактори. Специално NFT пазарите се движат от така наречените “хайп вълни” с тенденцията печалбите от тези вълни да се реинвестират в блу чип проекти на съответната мрежа”, казва Светлинов. Блу чип или проекти сини чипове са такива проекти, които са добре познати, установени, стабилни и считани за добра дългосрочна инвестиция. NFT със сини чипове също се смятат за по-безопасна инвестиция от повечето и имат доказан опит за растеж и стойност.

“При NFT волатилността, но и обемът на търговията са най-големи в първите дни до седмици или месеци след минтването (преобразуването на цифрови данни в крипто колекции или цифрови активи, записани в блокчейна) на колекцията.”

Светлинов разясни още, че съществено влияние оказва големината на колекцията и какъв хайп прави в първите дни. А колко успешно ще бъде дадено NFT, зависи от изцяло от създателите, обществото, което се изградили и дали следват зададените цели.

Светлинов ни посочва “хайп вълната” от миналото лято, започнала с NFT колекциите върху Етериум.

"Тогава новите NFT колекции, които стартираха, са от типа “ходещи NFT-та”. Такива колекции се представиха добре", подчертава Светлинов. След минт (преобразуване на цифрови данни в крипто колекции или цифрови активи, записани в блокчейна) на вторичните пазари NFT-та от подобни колекции можеха да се флипват (купуват се на ниска и се продават на висока цена) за два-, три-, пет пъти от от минт-цената. А след това печалба прелива в блу чип проектите, които от своя страна повлияват движението на всички NFT-та под тях. Така се определя и дали пазарът е бичи или мечи.

В NFT пространството печелившите проекти са тези, които са се доказали с времето и се развиват, тъй наречените сини чипове. Светлинов дава пример с проекта BAYC - базирана на Ethereum NFT колекция от 10 000 уникални отегчени маймуни. Всяка от тях има свои особени черти, генерирани програмно, включително изражение, облекло, принадлежности за глава и други. Добра доходност носят и проекти, генериращи пасивен доход под формата на дивидент от притежание на NFT от съответната колекция.

Но дори и най-доказалите се NFT проекти са в пъти по-рискови от повечето крипто проекти, чийто пазар сам по себе си е високорисков, изрично посочва Светлинов и разяснява, че причината е в занижения интерес към NFT-та направени с цел PFP - на практика могат да се ползват за профилна снимка, но нямат функционалности и план за развитие. Драмалиев, който е обнадежден за NFT, посочва още, че голям процент от това, което съществува сега, няма бъдеще. Според него причината за това е, че това е отворена технология с много възможности, а това е предпоставка да се появяват проекти, които не са толкова стойностни.

В момента пазарът се движи от проекти за изграждане на метавселени или ново поколение игри. Друг риск възниква и от това, че този пазар е все още в своя зародиш и е трудно да се предвиди дали в някое от тези направления ще успее проект, задвижван от крипто обществото или от някоя гигантска гейминг компания, която разполага с огромен финансов ресурс.

През последната година се наблюдава понижаване в стойността на NFT, а сред причините са:
-цената на транзакциите в мрежата на даден блокчейн и цялостното понижение на криптовалутите
-lNFT-тата могат да се разглеждат като луксозни стоки и съответно хората са склонни първо да се разделят с тях при нужда.

Федералният резерв вече не раздава стимулиращи чекове от 1400 долара, които да се вливат в пазарите, а направилите го с първите чекове теглят печалбите си от рискови инвестиции.

Не всички пазари обаче са в пряка корелация за кратък период от време. Светлинов дава пример с последните 3 месеца.

“Наблюдаваме повишаване на обмена на търговия при Солана и дори нови рекорди - на 24 срещу 25 май Солана изпревари Етериум по дневен оборот като направи 24,3 милиона оборот за деня, докато Етериум - само 24 милиона. От 2017 г. до този момент Етериум бе водещ пазар по оборот на NFT.

Драмалиев обобщава, че NFT се ползват от добре познати компании и не се влияят толкова много турбуленциите, които виждаме на други пазари. Това прави развитието им по-стабилно.

Снимки: БГНЕС, Pixabay

За предизвикателствата и възможностите пред NFT творците - вижте разговора с Боря Шапшалова в рубриката на БНТ в YouTube "Работи в бъдещето" с Филипа Огнянова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ковачевски: Няма нищо ново около френското предложение, разговорите с България продължават
Ковачевски: Няма нищо ново около френското предложение, разговорите с България продължават
Нинова: Последните месеци темата оръжие за Украйна беше употребена грубо и манипулативно
Нинова: Последните месеци темата оръжие за Украйна беше употребена грубо и манипулативно