НОВИНИ

Никола Йокич - от №41 в драфта до №1 в НБА

Никола Йокич
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:37, 16.06.2023
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

26 юни 2014 г. Никола Йокич спи спокойно и дори не подозира, че в този момент се решава съдбата му. По-неспокоен е брат му Неманя, който му звъни по телефона. “Избрали са те в драфта на НБА!”, чува Никола и разбира, че това е шансът на живота му. Денвър Нъгетс е отборът, който го иска, защото 20-годишният сърбин е впечатлил представителите на тима по време на “Nike Hoops Summit”. Много малко са хората, които вярват, че по-малко от 10 години по-късно Никола Йокич ще бъде най-добрият играч в Националната баскетболна асоциация.

Фамозният сезон за Никола и Денвър Нъгетс завърши с първа титла за “златните буци” в тяхната история. Отборът воден от Майкъл Малоун мина като на парад през Минесота, Финикс, ЛА Лейкър и Маями, като допусна едва четири загуби в мачовете срещу тях по пътя към трофея. За това представяне с решаваща роля беше Никола Йокич.

На пръв поглед изглежда, че е непохватен. Движенията му на игрището често стават повод за пародийни имитации в забавни видеа. Наглед тромав и без сериозен отскок. Но това са само първите впечатления. Никола Йокич притежава уникален баскетболен интелект, който му помага да вижда игрището и развитието на ситуациите по различен от всички останали начин. Неслучайно сърбинът остави след себе си Майкъл Джордън, ЛеБрон Джеймс и другите звезди на НБА по кариерен рейтинг на ефективност в плейофите. Освен отличните индивидуални показатели Йокич подобри и тези на своите съотборници.

Преди години Никола казва за себе си, че е бил дебел плеймейкър. Тежките думи за наднорменото му тегло го следват навсякъде. Още в Сърбия е бил мишена за стрелите на шегобийците, но това не му пречи да обожава баскетбола. Веднага след шампионския триумф с Денвър в мрежата се появи пост във фейсбук на младия Никола, който търси желаещи за поредния баскетболен мач… но никой не му отговаря. А всички до които е достигнал този негов призив сега можеше да се гордеят, че са били на игрището заедно с най-добрия в асоциацията. Малшанс.

Рекордите за Йокич валят един след друг. Той стана единственият играч в НБА, който е избран във втория кръг на драфта и достига до наградата за MVP. Също така е единственият драфтиран извън първите 15, който след това е избран за най-полезен както в редовния сезон, така и в плейофите. Няма друг, който в рамките на един сезон да е вкарал поне 2000 точки, да е овладял поне 1000 борби и да е направил поне 500 асистенции в един сезон. Списъкът с постиженията му е огромен. Зад всичко това се крие огромен талант и желание за победа. А след всички тези цифри Йокич казва, че най-добрият играч на Денвър Нъгетс е Джамал Мъри.

Този взрив на Никола можеше и да не се случи, защото в тийнейджърските му години неговите треньори го смятат за момче, което прекалява с вредни храни и безалкохолни напитки, но пък усетът му към играта и любовта към оранжевата топка си личат още в сръбския Мега Баскет. Пица, хамбургери, хотдог и 3 литра кола на ден. Организациите борещи се със затлъстяването със сигурност не харесват това, защото сега милиони деца искат да бъдат като Йокич и със сигурност ще се запознаят с биографията му с най-дребните детайли.

Едно от кътчетата е нея е запазено за голямата му страст - конете. Веднага след шампионския триумф Никола Йокич обяви, че може да пропусне триумфалния парад по улиците на Денвър, за да се завърне в Сърбия, защото има състезание с коне в родния му град Сомбор. Джокера обожава тези елегантни животни и инвестира сериозно в това свое хоби, като само 1 млн. евро отиват за построяването на хиподрум в Сомбор. Йокич планира да се отдаде напълно на тази своя страст след като приключи с баскетбола, но всички фенове на играта се надяват този момент да е максимално далеч в бъдещето.
На 28 години и след 8 сезона в НБА навлизаме в “Ерата на Йокич”, който с представянето показа, че в момента се намира в най-добрата си форма и няма намерение да слиза от трона, на който седна в ранната утрин на 13 юни 2023.

Автор: Радостин Любомиров

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста син, убил баща си в димитровградско село
Оставиха в ареста син, убил баща си в димитровградско село
Кой предлага и как се приемат промени в Конституцията?
Кой предлага и как се приемат промени в Конституцията?